Derfor må butikkerne i Rønne ikke holde åbent i påsken: 'Det giver ingen mening'

Derfor må butikkerne i Rønne ikke holde åbent i påsken: 'Det giver ingen mening'
Købmand Susanne Wridt forsøger at vende loven til en fordel, for så kan hun og hendes ansatte for nogle velfortjente fridage. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 12. APR 2022 • 15:30
Af:
Anders Liljeroth
NYHED | ABONNENT
12. APR 2022 • 15:30

Mange bornholmere er på vej på påskeferie, og Bornholm bliver igen i år fyldt med turister. Traditionen tro holder mange påskefrokost, og rigtig mange vil gerne kunne handle deres dagligvarer i helligdagene. Og der er god mulighed for at handle dagligvarer, når man bor på Bornholm – med mindre man altså bor i øens største by, Rønne. Her må butikkerne nemlig ikke holde åbent på grund af en gammel lov.

 

Butikker i Rønne må som udgangspunkt ikke holde åbent på helligdage, og dermed må beboerne i byen også dette års påske nøjes med en enkelt åben dagligvarebutik. Alternativt må de køre en tur til andre steder på øen, der gerne må holde åbent eller huske at få handlet inden påske eller påskelørdag.

Grundlaget er loven om detailsalg fra butikker helt tilbage fra 1995. Før det kunne kommunalbestyrelser rundt omkring i landet selv give særlige tilladelser til, at butikker måtte holde åbent på helligdage. Det blev der lavet om på i 1995, hvor det dog blev besluttet, at tidligere givne tilladelser stadig stod ved magt.

Det fremgår af paragraf ni i lovteksten, at "gældende tilladelser givet af kommunalbestyrelsen inden den 1. juli 1995 i henhold til tidligere love om butikstid, bevarer deres gyldighed tidsubegrænset."

Det blev ligeledes præciseret i stk. 2, at "butikker i områder, der i henhold til tidligere love om butikstid er udlagt af kommunalbestyrelsen som områder, der i det væsentlige benyttes til sommer- og weekendophold" var undtaget fra de nye bestemmelser. Loven i 1995 gjaldt altså ikke områder, som kommunalbestyrelsen tidligere havde godkendt som såkaldte sommerhus- og weekendområder, og Rønne var ikke blandt de områder inden 1995.

Kunderne forstår det ikke

Ifølge erhvervstyrelsen kan butikker i Rønne sagtens søge om tilladelse til at holde åbent på helligdage, men ansøgningen vil blive afvist på baggrund af den gældende lukkelov, og derfor vil det kræve, at regeringen vedtager en ny lukkelov, for at byens butikker fremover kan holde åbent i påskedagene.

Købmand Susanne Wridt, der driver Meny i Rønne, ærgrer sig over reglerne, og hun mener ikke, at de giver mening.

– Når turister kommer til Bornholm, er hele øen for dem et turiststed og ikke kun noget af den. Kunderne forstår det simpelt hen ikke. Ikke engang mine egne lokale kunder forstår, hvorfor vi er nødt til at holde lukket, siger Susanne Wridt, og hun fortsætter:

– Vi har haft påskelukket i mange år. Netto forsøgte sig for nogle år siden med åbent, men de blev tvunget til at lukke. Så de øvrige lokale butikker er nok lige så indebrændte, som jeg er over det. Jeg synes, at Bornholm burde være én enhed.

Ville I holde åbent i helligdagene, hvis du fik lov?

– Ja, det ville vi. De øvrige butikker i byen vil helt sikkert holde åbent, så der ville vi følge med. Og jeg tror, det kunne skabe liv på hele øen. Og jeg ved godt, at Fakta i Rønne Syd har åbent, men det er jo, fordi de ligger under omsætningskravet.

Omsætningsgrænsen

Ifølge lukkeloven må butikker, der omsætter for under det der i lovgivningen kaldes omsætningsgrænsen eller bagatelgrænsen, gerne holde åbent i helligdagene. Grænserne er nu henholdsvis 34,9 og 15 millioner kroner om året inklusiv moms. Og denne grænse gør, at Fakta i Rønne gerne må holde åbent.

Tidligere havde Kvickly i Rønne også en dispensation til at holde åbent, da butikken er beliggende ved en havnefront, men den tilladelse er udløbet, og dermed er det i Rønne kun Fakta, der må holde åbent i år.

Susanne Wridt synes ikke reglerne giver mening. Og ikke kun for butikkernes og kundernes skyld, men også for miljøet.

– Tænker man miljømæssigt, må det da være langt bedre, at kunderne kan handle i deres lokalområde, end at de i helligdagene behøver at køre på tværs af øen for at handle. Så i det regnskab giver det heller ikke mening, at vi ikke må holde åbent.

Købmanden kan dog også nævne en god ting ved reglerne.

– Det er virkelig rart for mine ansatte og mig selv, at vi har fri i nogle dage. Det har vi også brug for. Altså hvis vi skal vende det til noget positivt.

Landområder kan søge dispensation

I Superbrugsen i Klemensker må de gerne holde åbent i helligdagene,. Ikke fordi de ligger i et område, der er udlagt som turistområde, men fordi de ligger i et landområde. Der er nemlig for sådanne butikker mulighed for at søge dispensation. Her gælder det, at butikken ligger i et område, hvor kunderne i lokalområdet har meget langt til andre indkøbsmuligheder. Og den dispensation har Superbrugsen haft i flere år.

Umiddelbart er kunderne i Klemensker og omegn glade for, at deres lokale dagligvarebutik holder åbent.

– Vores kunder er helt sikkert glade, når vi holder åbent, som vi gør hele påsken i år. Men de er faktisk også glade, når vi fortæller, at vi holder lukket nogle dage. Det gør vi for eksempel til jul. Her udtrykker kunderne, at det er helt ok, og de synes, det er godt for os, at vi kan få nogle fridage, fortæller uddeler Heidi Brandstrup Engel.

Hun mener, det giver god mening at holde åbent i påsken.

– Ja, der er lyst, turisterne begynder at komme, og de lokale får masser af besøgende. Så kunderne er glade for, at vi holder åbent.

Der er dog også nogle, der ikke helt kan forstå, at det er tilladt for Superbrugsen at holde åbent i helligdage. Derfor har de anmeldt butikken til politiet.

– Vi er blevet anonymt anmeldt for at holde åbent i helligdagene i to år i træk. Og begge år har jeg fået besked fra politiet om, at vi er blevet anmeldt. Jeg skal så dokumentere, at vi har en dispensation, hvilket vi jo har.

Butikker skal selv ansøge om dispensationen, og den gælder for to år. I Superbrugsen Klemensker har de netop i år fået dispensation for de kommende to år, oplyser Heidi Brandstrup Engel.

FÅ ABONNEMENT