Den største malkebonde er fra Holland

Den største malkebonde er fra Holland
Cruijsen Farming – Bornholms største malkeproducent. Fra venstre Femke, Leon og Franka Cruijsen fra Cruijsen Farming i Rutsker. Eget foto
NYHED | ABONNENT | 29. MAJ 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
29. MAJ 2023 • 15:30

Efter købet af Gildesgaard er familien Cruijsen øens suverænt største mælkeproducent.

Efter købet af Gildesgaard i Nylars er Leon Cruijsen den suverænt største malkebonde på Bornholm. Inden købet havde den hollandske landmand 900 malkekøer i sine stalde. Med besætningen fra den nye bedrift bringer Cruijsen sig et godt stykke over 1.300 malkekøer.

Simon Holm fra Borndal sidder i bestyrelsen for Bornholms Andelsmejeri og betegner Leon Cruijsen som en højt respekteret og usædvanlig dygtig landmand.

– Han er ekstremt arbejdsom. Og så gør han det, han er god til. Jeg tror, han er i malkestaldene det meste af døgnets vågne timer, siger Simon Holm.

Han kender ikke den hollandske landmand personligt, men løber af og til ind i Leon Cruijsen til generalforsamlinger og medlemsmøder på Bornholms Andelsmejeri.

– Jeg har indtryk af, at han er en old school type, der står op klokken 5.00 og går ud i stalden. Og så tror jeg, han er kompromisløs. Han kan se, hvor han tjener sine penge. Han er ikke nostalgisk ligesom mig, der synes, jeg også skal så og pløje, fordi det gjorde min far. Han får andre til at gøre det, der skal gøres i marken, og så er han i staldene. Han er pissegod til køer, siger Simon Holm, der med sine 600 malkekøer er den næststørste leverandør til andelsmejeriet i Klemensker.

Leon Cruijsen har nu et godt stykke over 1.300 malkekøer. Eget foto

Hos Bornholms Landbrug og Fødevarer oplyser man, at Cruijsen-familien overtog Tornegård i Rutsker i 2013. Efterfølgende opkøbte familien nabogården Vestregaard og Fredensminde i Østermarie. Endelig overtog Cruijsen Farming Aps for to måneder siden nøglerne til Gildesgaard, en af Bornholms største mælkebedrifter, der var sat på markedet til 96 millioner kroner. Med det køb placerede den hollandske landmandsfamilie sig suverænt i spidsen for de 22 tilbageværende mælkeproducenter på Bornholm.

Sværger til malkemaskiner

Cruijsen Farming ApS optræder i diverse erhvervsregistre som et landbrugskooperativ. I bestyrelsen sidder blandt andet Leon Cruijsen selv, mens advokat Mogens Olesen sidder for bordenden som bestyrelsesformand. Årsresultatet er støt stigende, fra 600.000 kroner i 2018 til mellem 3,5 og 4,5 millioner de følgende år.

Cruijsen-parret har fire voksne børn. Femke Cruijsen har gået på Bygholm Landbrugsskole, mens lillesøsteren har gået på Dalum. I 2019 blev Femke medejer af Cruijsen Farming Aps. De to sønner arbejder ikke hjemme.

På Cruijsen Farmings facebookside fremgår det, at Cruijsen anvender monitoreringssystemet CowManager – et system, der aflæser spisning, drøvtygning og temperaturer hvert 20. minut via en chip i dyrets øre.

Leon Cruijsen er altså ikke modstander af moderne teknologi og dataovervågning. Men han holder sig fra malkerobotter, forlyder det.

Det er der nu ikke noget odiøst i, siger Simon Holm.

– Der er fordele ved begge dele. Nogle er gode til malkerobotter, andre er gode til malkestalde. Dem, der har malkerobotter, har måske flere omkostninger til service, men færre ansatte. Det er spørgsmål om, hvad der passer bedst til den enkelte landmand, siger Simon Holm.

Han opsummerer Cruijsens succes i en enkelt sætning.

– De dygtige gør det, de er gode til, og overlader resten til andre, siger han og tilføjer:

– Jeg har dyb respekt for det, Leon Cruijsen og hans familie har opnået.