De tror ikke på energiøen

De tror ikke på energiøen
Sådan kan Energiø Bornholms omformeranlæg komme til at se ud. (Computer-visualisering: Energinet)
NYHED | 27. OKT 2024 • 09:03
NYHED
27. OKT 2024 • 09:03

Nu møder Energiø Bornholm ny modstand


Tænketanken Kraka, med den tidligere spindoktor Peter Mogensen som direktør, anbefaler at droppe energiøen. Det skriver TV2 Bornholm.

Kraka har generelt været modstander af projektet, da de ikke mener, det er rentabelt. Nu har de så udarbejdet en ny, stor analyse, der angiveligt viser, de har ret i deres påstand.

Ifølge Kraka er der en manko på 13,9 milliarder kroner, som er nødvendige for at gøre projektet økonomisk attraktivt for investorer. Den nuværende støttegrænse på 17,6 milliarder kroner, fastsat af politikerne, dækker ikke det forventede støttebehov på 31,5 milliarder kroner, der er vurderet af Energistyrelsen.

Det betyder, at der kræves indtægter på op til 103,9 milliarder kroner for, at projektet kan blive attraktivt uden at hæve støtten.


Drop øen eller find 31 milliarder kroner

Krakas analyse peger på, at uden en højere indtjening end de estimerede 87 milliarder kroner fra elsalg, vil projektet ikke være tiltrækkende for potentielle investorer. Hvis projektet gennemføres uden yderligere støtte, ville en fortjeneste på 4 % årligt kræve 38,3 milliarder kroner mere end de nuværende forventninger.

Tænketanken vurderer, at politikerne står overfor to muligheder: enten droppe Energiø Bornholm helt eller hæve støtteloftet til de 31,5 milliarder kroner, som Energistyrelsen har vurderet er nødvendigt. Hvis støttegrænsen hæves, får Danmark sin energiø, men til en høj pris, som ikke var en del af den oprindelige plan. Droppes projektet, vil det stadig medføre en regning for kontraktbrud, da Energiø Bornholm udbydes som flere separate delprojekter, hvoraf nogle allerede kan være indgået, når beslutningen træffes.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT