Byens erhverv går til kamp mod 'særskat på turismen'

Byens erhverv går til kamp mod 'særskat på turismen'
I forbindelse med budgetaftalen for 2022 er Socialdemokratiet og Venstre blevet enige om at ændre reglerne for betalingsparkering i Gudhjem. Byens erhvervsforening undrer sig og kalder det en uigennemtænkt og turistfjendtlig særskat. Samtidig ønsker man at høre, hvordan medlemmerne af kommunalbestyrelsen stiller sig til sagen og har derfor skrevet til dem alle sammen. Arkivfoto: Berit Hvassum
PARKERING | GUDHJEM | ABONNENT | 4. OKT 2021 • 10:00
Henrik Nielsen
Journalist
PARKERING | GUDHJEM | ABONNENT
4. OKT 2021 • 10:00

Når et flertal i kommunalbestyrelsen vedtager budgettet for 2022, kommer der nye regler for betalingsparkering i Gudhjem. Den lokale erhvervsforening kalder det uigennemtænkt og turistfjendtligt.


Erhvervslivet i Gudhjem er i oprør. I forbindelse med det kommunale budget bliver reglerne for parkering på betalingspladsen ved Gudhjem Røgeri ændret, så der kommer flere penge i kommunekassen. I Gudhjem Erhverv opfatter man ændringerne som en særskat på turismen i byen, og man har derfor skrevet til medlemmerne i kommunalbestyrelsen for at høre, hvordan de stiller sig til de skitserede ændringer.

Ændringerne træder i kraft, når budgettet bliver vedtaget og betyder, at der i fremtiden skal betales fra 15. maj til udgangen af uge 42, og tidsrummet udvides til alle døgnets 24 timer og alle ugens syv dage. Taksten på 25 kroner per time fastholdes. Det vil ifølge budgetmaterialet give en ekstraindtægt til kommunen på 325.000 kroner.

Gudhjem Erhverv undrer sig meget over ændringerne og oplever, at de er besluttet hen over hovedet på det lokale erhvervsliv, og den proces erhvervsforeningen deltager i sammen med Gudhjem By- og Museumsforening og kommunens embedsværk om håndtering af trafik- og parkeringsproblemerne i Gudhjem. Det skriver formand Søren Danig til politikerne efter et bestyrelsesmøde i Gudhjem Erhverv, som efter eget udsagn repræsenterer tæt på 100 procent af omsætningen inden for turisterhvervet i Gudhjem.

Uigennemtænkt parkeringssærskat

Erhvervsforeningen vil gerne vide, hvordan politikerne er kommet frem til det provenu, som ændringen forventes at bidrage med til næste års budget, og medmindre borgmester Thomas Thors (S) eller Søren Schow (V) delagtiggøre den i beregningerne, agter Gudhjem Erhverv at søge aktindsigt i provenuberegningen, skriver formanden.

På foreningens vegne har han stillet en række spørgsmål til kommunalbestyrelsens medlemmer for at finde ud af, hvordan de hver især stiller sig til de ændringer, Socialdemokratiet og Venstre er blevet enige om i forbindelse med budgettet.

Gudhjem Erhverv opfordrer politikerne til at redegøre for deres personlige og partimæssige holdning til trafik- og parkeringsproblematikkerne i Gudhjem og til deres holdning og stillingtagen til den efter Gudhjem Erhvervs mening uigennemtænkte og turistfjendtlige parkeringssærskat specifikt målrettet mod turismen i Gudhjem.

Tvinges ud i små gader

Foreningen vil også høre, hvordan kommunalbestyrelsesmedlemmerne agter at løse det parkeringsproblem, som uomtvisteligt forværres i byen, når de overnattende hotelgæster med flere mere eller mindre tvinges til at parkere i de små gader og stræder fremfor på parkeringspladsen.

Endelig spørger Søren Danig på Gudhjem Erhvervs vegne, hvordan politikerne forholder sig til tilsidesættelsen af det lokale erhvervsliv og borgerne i Gudhjem, som har brugt rigtig mange frivillige timer og ressourcer på at drøfte disse problemstillinger og i samarbejde har opstillet 50 forskellige løsningsmuligheder.

Politikernes svar vil blive delt med alle medlemmerne af Gudhjem Erhverv, skriver Søren Danig.