Bornholmsk minkavler lander på ministerens bord

Bornholmsk minkavler lander på ministerens bord
Er det rimeligt, at tidligere minkavler Linda Mortensen skal leve af sin mands pension, mens hun venter på erstatning fra staten? Det er et af de spørgsmål, folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) stiller til fiskeri-, landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S). Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
ERSTATNING | BORNHOLM | ABONNENT | 13. OKT 2021 • 07:45
Henrik Nielsen
Journalist
ERSTATNING | BORNHOLM | ABONNENT
13. OKT 2021 • 07:45

Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen vil have fødevareminister Rasmus Prehn til at forholde sig til historie fra Tidende.

Hvis fiskeri-, landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) ikke ved, hvem Linda Mortensen er, så finder han snart ud af det. Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) har således sendt en række spørgsmål til ministren om den bornholmske minkavler, som for nylig fortalte til Tidende, at hun lever af sin mands pension.

I november slog Linda Mortensen 13.000 mink ned på statsministerens ordre. Heraf var de 2.000 stamdyr. Aflivningen blev afslutningen på 38 år som minkavler på Bornholm, og i dag lever 57-årige Linda Mortensen af sin mands pension, mens hun venter på at få udbetalt kompensation fra staten.

Derfor vil Peter Juel-Jensen havde Rasmus Prehn til at svare på, hvornår Linda Mortensen kan forvente at få sin erstatning fra staten. Ministeren bliver også bedt om at forholde sig til det rimelige i, at den bornholmske minkavler bliver efterladt uden indtægt og skal lade sig forsørge af sin mand, efter at staten har lukket hendes erhverv.

Udgifter i bero

Rasmus Prehn bliver også spurgt, om han har overvejet at udbetale en pæn del af den forventede erstatning, således at minkavlerne har et livsgrundlag og til dagen og vejen, mens staten regner på den samlede erstatning.

Endelig spørger Peter Juel-Jensen, om fiskeri-, landbrugs- og fødevareministeren har taget initiativ til at få sat de tidligere minkavleres udgifter til det offentlige i bero, indtil erstatningerne er gjort op. Det kan for eksempel være barselsfond, ejendomsskatter og grundskyld.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside står der, at hver enkelt udbetaling forudsætter en konkret sagsbehandling, og at der i flere tilfælde fortsat er spørgsmål, der skal afklares, før udbetalingerne kan ske. Det fremgår også, at Fødevarestyrelsen stadig mangler et juridisk grundlag, før den kan udbetale den endelige erstatning for skindværdi og erstatning for driftstab. Efter planen skal erstatningerne til avlerne være færdigbehandlet i løbet af tre år.


Spørgsmålene

Med udgangspunkt i artiklen ”Minkavler har mistet alt: ’Jeg lever af min mands pension’”, Bornholms Tidende, den 7. oktober 2021 bedes ministeren svare på:

1. Hvornår kan Linda Mortensen forvente at få hendes erstatning fra staten?

2. Det fremgår af artiklen, at Linda Mortensen lever af hendes mands pension. Finder Ministeren det rimeligt, at hun bliver efterladt uden indtægt og skal lade sig forsørge af hendes mand, efter staten har lukket hendes erhverv?

3. Har ministeren overvejet at udbetale ”en pæn del” af den forventede erstatning, således at minkavlerne har et livsgrundlag, så man har til dagen og vejen, medens staten regner på den samlede erstatning?

4. Har ministeren taget initiativ til, at de udgifter/omkostninger, som en tidligere minkavler har til det offentlige, sættes i bero/på pause, indtil erstatningerne er gjort op (barselsfond, ejendomsskatter, grundskyld osv.)?