Bornholms Marie Kondo: Rod i stuen giver rod i hovedet

Bornholms Marie Kondo: Rod i stuen giver rod i hovedet
Anita Andersen har uddannet sig som oprydningsmentor. Hun vil gerne hjælpe bornholmerne til et liv med mere orden i hjemmet, og dermed mere ro i livet. Foto: Jacob Jepsen
DELUXE | HASLE | ABONNENT | 3. JUL 2022 • 10:30

At få ryddet op i gemmerne og få smidt det man ikke lige skal bruge ud, kan være en svær beslutning for mange mennesker. Anita Andersen vil som oprydningsmentor gerne hjælpe bornholmerne til at få mere orden – ikke blot i skuffer og skabe, men også i livet.

 

Hjemmet i Hasle fremstår virkelig indbydende og ordentligt, når jeg og Tidendes fotograf Jacob Jepsen kommer på besøg hos Anita Andersen. Hun flyttede til Bornholm med sin mand i slutningen af sidste år, selvom hun faktisk aldrig havde været på øen før.

– Min mand fik et arbejde her på Bornholm, og så rykkede vi teltpælene op og flyttede hertil. Men jeg har faktisk aldrig været her før, siger hun.

Anita er oprindeligt fra Fyn og uddannet dekoratør. Hun har i 25 år arbejdet som butiksdekoratør, men efter flytningen til Bornholm har hun valgt at skifte fokus. Hun har åbnet sit eget firma som hedder Fra kaos til orden, hvor hun gerne vil hjælpe bornholmerne til at få ryddet op i deres hjem.

Hun har derfor taget en ny uddannelse som oprydningsmentor.

– Jeg tog den i København hos et firma, der hedder Rum til livet, og jeg var med på det første hold, der blev uddannet.

En baggrund som dekoratør og mange år i faget har gjort, at Anita Andersen er god til at se muligheder i alting. Men det kan også være en fare, bemærker hun.

– Det har gjort, at jeg altid har været rigtig god til at samle, og når jeg ser noget, så tænker jeg, at den ting kan lige bruges, hvis man vender den på hovedet og borer et hul i den, eller der kan laves noget andet sjovt ud af den. Men pludselig havde jeg for mange ting, og jeg kunne slet ikke overskue det til sidst.


For at holde orden i sine skabe kræver det, at alt har sin plads, og at man kan få fat i det meste uden at skulle flytte for meget andet. Foto: Jacob Jepsen

 

Interessen for at rydde op har Anita haft i mange år.

– Jeg har altid syntes, det var super sjovt at organisere, ordne og sortere. Og helt fra da jeg var barn, tog jeg en skuffe med ind, når vi skulle hygge os, så jeg kunne sidde og lægge tingene i orden. Jeg hev ting og sager ud af skabe og skuffer for at lægge det på plads igen, fortæller hun.

Samlingen af ting gjorde dog, at Anita Andersen ikke rigtig følte, der var styr på tingene længere.

– Jeg følte ikke, jeg lavede andet end at rydde op, og jeg kom aldrig i mål. Til sidst tænkte jeg, at nu måtte jeg få styr på det her. Nu gider jeg ikke bruge min tid på det. Jeg ville gerne hjælpe andre, men jeg gad ikke rydde op i mine egne ting. Og så faldt jeg over uddannelsen som oprydningsmentor.

Uddannelsen tager et halvt år, hvor man blandt andet skriver opgaver, og der er også inkluderet praktiske øvelser, hvor kursisterne skal hjælpe nogen med at rydde op, og derefter skrive en rapport om det. Og for Anita Andersen gav kurset svar på, hvorfor hun ikke selv kunne komme videre med sin egen oprydning. Hvorfor hun ikke følte, hun selv kom i mål.

Alt skal have sin egen plads

– Tingene skal have en plads. og jeg skal have ryddet ud i det, jeg har. Jeg havde simpelt hen for mange ting, som jeg ikke brugte. Og jeg lærte, at hvis jeg ikke bruger dem, så skal de videre til andre.

– Og det samme galdt de projekter jeg havde, som jeg alligevel aldrig blev færdig med. Der skulle ryddes ud i dem.

Hvem inspirerer dig?

– Det gør blandt andet Marie Kondo. Hun er en japansk oprydningskonsulent, der er meget kendt. Hun fik en serie på Netflix, og da den kom frem på dansk tv, så eksploderede trenden med oprydning og sortering i bokse af forskellige materialer og former bare på Instagram og alle mulige andre steder. Så det var hende, der startede den trend. Jeg læste hendes bog, og det meste af, hvad der stod i den, det var lige mig. Og når jeg så kombinerede det med, at jeg altid har været vild med at organisere, og at jeg som dekoratør synes, at tingene skal se pæne ud, så synes jeg det lå lige for at starte mit eget firma.

Hvis en japansk dame kan starte sådan en trend, så må det vel være, fordi der er et marked for det?

– Der er et kæmpe marked for det. Jeg vil sige, at næsten alle mennesker har udfordringer med rod. Man er måske bare nu blevet lidt mere bevist om, hvad det egentlig gør ved én, når man begynder at rydde op. For det giver en kæmpe ro, mener Anita Andersen.

Hvad betyder det, når man har rod i sit hjem?

– Hvis man har et kæmpe rod omkring sig, så har man ofte også rod i sit hoved. Og det kan sagtens være, at der er andre ting i livet, der er rodet, ens økonomi eller ens relationer. Når man så begynder at rydde op i de små fysiske ting, i skuffer og skabe, så bliver der bare et overskud til andre ting i ens liv. Det er helt vildt, hvad det kan gøre.


I bestikskuffen har alle dele sin egen plads. Sådan skal det være i hele dit hjem. For så er det meget lettere at holde orden. Foto: Jacob Jepsen

 

Anita Andersen peger på, at alt skal have sin egen plads for, at der ikke igen bliver rod i hjemmet. Hun sammenligner med bestikskuffen i køkkenet.

– Når du kigger ned i din bestikskuffe, så har alting deres egen plads. Knivene finder du ikke pludselig over i skabet med glas, og gaflerne har du ikke pludselig ovre ved bøgerne i reolen. Det er, fordi du ved, hvor tingene skal ligge. Har du det sådan med næsten alle ting i dit hjem, så er det meget lettere at holde orden.

Ændring af tankemønster

Anita Andersen mener også, at orden andre steder i køkkenet kan give et sundere liv.

– Har man for eksempel enormt meget rod i sit køkken, så har man også en tendens til at træffe nogle dårlige valg i køkkenet i forhold til mad. Hvis der er ryddet op, og man synes, man kan overskue tingene, så er der også overskud til at lave noget ordentligt mad. Vi er helt nede i de dybe følelser. Og det gør utroligt meget for livskvaliteten.

Hvad gav dig selv skubbet til at komme i gang?

– Jeg blev så træt af at gå og rydde op. Jeg lavede ikke andet, syntes jeg. Og jeg kom aldrig i mål. Jeg kunne måske godt sætte tingene pænt op og sætte et par flotte skilte op, men to dage senere lignede det igen en slagmark, for så skulle man lige bruge det nederste, og så fik man lige noget nyt, som man ikke rigtig vidste, hvor skulle være, og man havde ikke lige tid til at finde en plads til det. Men jeg fik simpelt hen ændret mit tankemønster. Jeg begyndte at tænke meget over, hvad det er, jeg gerne vil omgive mig med. Hvad er det for nogle projekter, jeg gerne vil lave. Man skal stille sig selv spørgsmålet, om man absolut skal beholde alting.

Kan du give et eksempel på det?

– Ja, min gamle Anders And-samling for eksempel. Den kunne jeg ikke lige få mig selv til at smide ud, og så prøvede jeg at sætte den til salg. Jeg mødte en dame, der blev megaglad for bladene, og så fandt jeg ud af, at det jo slet ikke gjorde ondt at komme af med dem. Pludselig havde jeg bare en lettelse over, at den dårlige samvittighed de gav mig, den blev jeg fri for. Herefter tog den ene samling den anden, siger Anita Andersen.

Hun sammenligner det med en muskel, der skal trænes. Når man først får gang i den, så går det lettere de næste gange.

Så man skal skille sig af med ting?

– Ja, det bør de fleste gøre. Man skal ikke omgive sig med ting, der dræner én og med ting, der giver dårlig samvittighed, men i stedet omgive sig med ting man holder af. Egentlig skal man, når man rydder op, have fat i alle tingene. Mærke efter om tingen giver en god følelse, for så skal det naturligvis beholdes, men mærker man ikke en god følelse, så skal det ud eller videre, mener Anita Andersen.


Anita Andersen har valgt at soveværelset skal være roligt, og hun ønsker selv en hotel-stemning i sit soveværelse. Men det vigtigste er følelsen af ro, siger hun. Foto: Jacob Jepsen

 

Et hjem giver en følelse

I det nye firma Fra kaos til orden vil Anita gerne give den almindelige bornholmer et kærligt puf eller en hjælpende hånd, men hun påpeger, at der ikke i måden, man bor på, er noget, der er rigtigt og forkert. Det vigtige er, at man føler sig til rette og føler ro i det hjem, man har.

Hvilken følelse kan et opryddet rum give?

– Jeg startede selv i soveværelset. Det har været vigtigt for mig, at det skal være et sted, hvor jeg kan slappe af. Der skal ikke være rod under sengen eller nogle ting, der dræner min energi. Det skal være en rolig følelse. For hvis der er ryddet op og orden, så er det den følelse, man har, lige inden man lukker øjnene for at sove, og det er også den følelse, man vågner op til igen. Derfor var det for mig et vigtigt rum at starte med.

Når jeg ser på dit hjem, tænker jeg det bliver lidt minimalistisk – behøver man det for at holde orden?

– Nej, overhovedet ikke. Det er jeg faktisk ikke selv. Nu skal det lige siges, at jeg mangler at få pakket alt ud, for vi har kun boet her nogle måneder, men det vigtigste i dit hjem er, at der skal være det, du har lyst til, at der er. Derfor behøver dem, jeg kommer ud og hjælper, heller ikke investere i en masse fine bokse eller kasser. Vi skal nok finde noget der kan bruges.

Hvem tænker du, dine kunder på Bornholm er?

– I forhold til den proces jeg selv har været igennem, tænker jeg, at jeg kan hjælpe alle dem, der bare ikke rigtig kan overskue det. Dem, der føler, det er overvældende eller uoverskueligt at gå i gang med et helt hus eller bare et pulterkammer eller en garage.

– Jeg tror egenlig, der er rigtig mange kvinder der, når de nærmer sig de 50, gerne vil rydde op. Hvor de pludselig tænker, hvad er det egentlig de gerne vil bruge resten af deres liv på. Og tænker, at jeg skal simpelt hen ikke bruge resten af mit liv på at rydde op.

Kan det ikke blive meget personligt at lukke dig ind i sit hjem?

– Jeg tror, at mange føler en skam over det. At det er meget privat. Derfor snakker jeg altid med mennesker først. De skal føle sig trygge i, at de kan invitere mig ind i deres hjem og vise mig deres skuffer og skabe. Og vide, at jeg ikke dømmer dem. At jeg kommer med et åbent sind og har været samme sted.

– Jeg tænker jo ikke noget dårligt over at folk har rod. For det er helt almindeligt, og det er ikke pinligt, siger Anita Andersen.

Hvor har du selv rod?

– Jeg er kommet langt i mit hjem, men jeg har stadig et skur, som virkelig trænger til oprydning og organisering. Jeg er i en proces. Jeg er ikke så god til at smide ud, men for mig giver det mening at give ting videre. Jeg synes, man skal finde et sted, hvor de arbejder for et formål, som man selv synes giver mening, og så give sine ting væk der.

– Alle burde jo selv kunne holde orden og rydde op. Men det kan alle bare ikke. For mange er det enormt overvældende og stressende. Så rigtig mange får det ikke gjort. Det, jeg kan gøre, er, at lære mennesker at vende tankemønstret. At tage dem med i en snak om hver ting, og tale om hvad tingene gør for dem. Og dermed hjælpe dem videre til et liv med langt mere orden og ro, slutter Anita Andersen.

 

 

Orden i skabene kræver at alt har sin egen plads. Oprydningsikonet Marie Kondo startede på de sociale medier en trend som tusindvis af mennesker verden over følger. Foto: Jacob Jepsen

 

Sådan får du orden i dit hjem?

• Tænk på hvilken følelse du ønsker at dit hjem skal give dig

• Omgiv dig med ting der bidrager positivt til det liv du gerne vil leve lige nu

• Skil dig af med ting der dræner dig for energi

• Start med et lille sted, og se hvilken følelse det giver dig

• Gør dig klar til at smide noget ud. For det er ikke muligt at holde orden et bestemt sted, hvis resten af huset stadig bugner af ting