Alle vil have en bid: Krølle Bølle-isen er en ubetinget succes

Alle vil have en bid: Krølle Bølle-isen er en ubetinget succes
Sherbet-isen i Vibeke Bengtsons hånd er helt klart den af Krølle Bølle-isene, der har solgt bedst. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 17. OKT 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
17. OKT 2023 • 05:30

Krølle Bølle-isen vendte i foråret tilbage til Bornholm, og med 40 forhandlere over hele øen og mere end 40.000 producerede is er relanceringen gået over al forventning.

Sommeren igennem har den nyligt hjemvendte Krølle Bølle-is gået sin sejrsgang over hele Bornholm. Faktisk er sæsonen gået over al forventning, fortæller indehaverne Vibeke Bengtson og Jonas Bohn, da Tidende møder dem i caféen på Postgade i Svaneke.

Der er pyntet op med græskar og Krølle Bølle-bamser, det første i anledning af efteråret og det andet i anledning af - ja - Krølle Bølle velsagtens.

– Han er flyttet tilbage til øen, og det er lidt hyggeligt med den der nostalgi. En børnefortælling, der længe ikke har været så meget liv i, som man får skubbet til igen. Vi synes, det er hyggeligt, og det er noget, vi gerne vil give til næste generation, fortæller de.

– Folk har en glæde og begejstring for at se den lille trold. Både turister og lokale er helt oppe at ringe. Det trigger et eller andet hos folk, som er helt vildt, og som vi aldrig havde regnet med.

Bag kasseapparatet står en ung pige, som netop er mødt ind på job, og hun skriver gerne under på, at trolde-isen er blevet modtaget med stor begejstring.

– Det er nærmest hele skoleklasser, der løber ind og spørger, om det er her, man kan få en Krølle Bølle-is, fortæller hun med et smil.

Vibeke Bengtson indrømmer ellers gerne, at hun havde sine tvivl om, hvorvidt man kunne introducere den bornholmske trold for børn igen, når han nu har været væk så længe. Al bekymring er dog blevet gjort til skamme.

– Det er som om, at når han sidder der på fryseren, så er der øjenkontakt med det samme, fortæller hun.

– Det er eventyr og troldefølelser, og de små poder er straks på Krølle Bølle-holdet. Det har været ret spændende at se, at den nye generation har modtaget det så flot.

Og det er ikke kun børn, der er glade for isene. De nye is vækker også begejstring i den helt anden ende af aldersbarometeret.

– Nogle gange kommer der nogle pensionister ind ad døren, som er ude at gå en tur, og så skal de lige ind og have en Sherbet, og man kan se den der genkendelsesglæde. Det er smagen af deres teenageår, fortæller Vibeke Bengtson.

Det var da også bornholmernes længsel efter netop dén is, der førte til, at ismejeriet i år kunne præsentere en bornholmsk produceret Krølle Bølle-is for første gang i 15 år.

Smagen af Bornholm

Der er ikke lavet Krølle Bølle-ispinde siden 1976, og dermed har de to slået noget af et brød op, som de begge har været spændte på at se resultatet af.

– Faktisk har Krølle Bølle og særligt denne her Sherbet forfulgt os helt fra starten, selvom den gik ud af produktion for længst, fortæller Jonas Bohn.

– Da vi startede ismejeriet her i 2008, kom bornholmerne ind og spurgte, om vi havde en Sherbet. Nej, det havde vi så ikke lige lavet, griner han.

Som de ivrige iværksættere de er, voksede nysgerrigheden dog stille og roligt frem, efterhånden som de mærkede, at den lille trold var savnet i sin identitet som noget ærkebornholmsk - og ikke mindst som en is på pind.

– Vi er på Bornholm, så selvfølgelig skal vi lave bornholmsk is, og det skal også være de gamle kendinge, forklarer Vibeke Bengtson.

Sidste efterår begyndte der så at være albuerum og overskud, og med en kontinuerlig nysgerrighed på projektet begyndte parret at eksperimentere med smagen af den helt rigtige Sherbet-is.

– Vi har haft fat i en masse pensionister til at hjælpe med tilsmagningen, for man skal jo være over 60 år for at kunne huske den. Så har de budt ind med deres viden og alt det, de kan huske, forklarer hun.

Den nye Sherbet-is er imidlertid ikke lavet efter præcis den samme opskrift som den gode gamle, for der er sket meget indenfor fødevarebranchen siden dengang. Til gengæld er isen blevet lødig, som Vibeke Bengtson fortæller med et glimt i øjet.

– Vi bruger ikke farvestoffer og tilsætningsstoffer. Det gjorde man i 1970'erne, og så er vi jo økologiske. Så isen, vi har lavet, ér en fortolkning.

Jonas Bohn supplerer ved at starte helt forfra, for lige at opridse hvad det helt præcist er for en sammensætning, bornholmerne vil have.

– Altså denne her sherbet, det er en blanding af sorbet og flødeis, den smager af "tjøssebær" og er overtrukket med chokolade. Smagen er helt speciel - det er bare Bornholm. Det er også derfor, vi har haft så meget hjælp. Blandt andet også fra nogen der har været med til at producere den dengang.

Faktisk er de gået så vidt som til at anlægge en hel kirsebærplantage ved Melsted, så de kan være selvforsynende på de vigtige bær.

– Det har været så sjovt at få hjælp til at ramme den, og vi synes, det er spændende at kunne sætte sig ind hele det her med ispinde.

Ud af de syv is, der har været på plakaten i år, så er det da også Sherbet, der er den klare vinder af købernes popularitet.

– Vi har solgt omkring 20-25 procent mere af Sherbet, og det er virkelig fedt, for det er den lokale is. Det er bornholmerne, der kender den, og der er ingen turister, der kommer ind og skal have en Sherbet. De er mere sådan "hvad fanden er det?", griner de to.

 

Isene er håndbåret, og de bliver altså manuelt støbt og dyppet i chokolade. Foto: Bornholms Ismejeri

Vi er ikke sommerfugle

Det er vigtigt for Vibeke Bengtson og Jonas Bohn, at Krølle Bølle ikke bare er Bornholms Ismejeris projekt, men at det er hele øen, der har fået trolden tilbage.

Det er indtil videre lykkedes i utrolig høj grad. De har nemlig kun oplevet gode ting i forbindelse med deres arbejde med trolden, og det har på ingen måde været svært at finde forhandlere.

– Vi var ude at besøge de første 10 forhandlere, men de sidste 30 kom helt af sig selv, fortæller Jonas Bohn.

– Der er en gensynsglæde, der er enorm. Dels hos de forretningsdrivende, men også hos kunderne. Folk har ikke bare været glade for det - det har faktisk også været en god forretning for dem, der har solgt det.

På ismejeriet kan de hurtigt blive enige om, at det må være en selvfølgelighed, at Krølle Bølle-isen skal produceres på Bornholm. Det virker til, at det er noget, de lokale er enige i.

– Og vi oplever slet ikke, at folk øffer i kulissen. Vi fornemmer heller ikke, at der er nogle skjulte bjæf, fortæller de.

– Måske betyder det også noget, at vi har været på Bornholm i så mange år og igennem kriser og sådan noget. Vi har også været med til at holde sammen om vinteren - for vi har bosat os, og vi er ikke sommerfugle. Det betyder noget for anerkendelsen og dialogen, at vi vil Bornholm, mener Vibeke Bengtson.

De to har nemlig boet på Bornholm siden 2006, og det har måske været godt at falde på plads og bevise sig, inden de er begyndt at grave i den bornholmske troldeskat.

– Men nogen af os er jo også født her, påpeger Jonas Bohn, som kan se sit barndomshjem fra sin plads ved cafébordet i Svaneke.

Som indfødt bornholmer må han af og til knibe sig selv i armen, når han kører rundt til forhandlere med lasten fuld af Krølle Bølle-is.

Han understreger, at i modsætning til tidligere producenter ovrefra, som har ment, at den bornholmske trold var lidt for uhyggelig, så har de ikke ønsket at ændre på de originale tegninger.

– Der er ikke noget forvansket. Vi er tro mod fortællingen, og vi har en god dialog med Ole (Mahler red.) som er rettighedshaver og søn af ham, der lavede tegningerne. Vi forsøger at være tro mod det og lave noget ordentligt is. Vi forsøger ikke at slå plat på det, forklarer han.

De to var dog ikke helt tilfredse med universet, som det var med chokolypso, Hawaii-is og andre eksotiske navne. Derfor besluttede de ret hurtigt, at isene skulle skifte til bornholmske stednavne for at få det til at give mening og resonans. For hvis man vil have en Hawaii-is, så må man tage til Hawaii. Men i Ekkodalen kan man få en Ekkodals-is.

Is til hele Bornholm

Inden sæsonen startede, havde parret sat sig nogle ambitiøse mål for, hvordan det helst skulle gå i den første sæson, for at satsningen var en succes. De mål har de nået.

Det fortæller Jonas Bohn, da snakken kommer ind på de hårde tal. Helt præcist, hvor mange is der er blevet produceret til sæsonen, vil indehaverne ikke ud med, men de kan dog fortælle, at der er produceret en is for hver person, der bor på Bornholm – og der er plads til befolkningstilvæksten. Det har dog også været et klassisk første-år.

– Vi har måttet holde lidt igen med antallet af forhandlere, for vi har sat en helt ny produktionslinje op, investeret i en kølebil, og så har vi skullet nå hele øen rundt og have nok til alle. Men det er ret fantastisk, for vi har ikke vidst, hvor mange der ville være med. Vi havde sat et ret højt mål, og det har vi nået - næsten på en ispind, fortæller han.

2023 har været et investeringsår, og det har kostet - både økonomisk og så er der blevet løbet stærkt, så det har også været en presset sæson.

– Det er vores egne opskrifter, og det hele har skullet testes. Det er håndbåret det hele, så det skal hældes i formene, støbes og dyppes i chokolade. Det er ikke bare en knap, man trykker på, og vi er ikke Frisko med en stor maskine, vi lige har kørt ind på øen. Vi er en lille virksomhed med seks ansatte, fortæller Vibeke Bengtson.

Dertil kommer et frysehus, som bruger masser af strøm og en aftale med rettighedshaveren til Krølle Bølle, som kom på plads i sidste øjeblik, hvis man spørger isproducenterne.

Har der været nogle uforudsete udfordringer?

– Der sker altid noget uforudset, og vi snakkede i god ro og orden med Ole (Mahler red.) i lang tid, men det var først lige før sæsonen startede, at vi fik aftalen endeligt på plads, og det betød, at vi skulle løbe rigtig, rigtig stærkt for at få det hele på plads. Vibeke skulle tegne og designe, og det har været et sindssygt forår, hvor vi skulle have det hele til at fungere, fortæller Jonas Bohn.

– Og så denne her maskine, der laver en pose, der er forseglet i begge ender. Bare det at få tilsendt papir til den blev ramt af forsinkelse på grund af situationen i Ukraine, og da vi så endelig fik det, skulle det lige til Jylland og trykkes og så tilbage igen. Jeg tror, vi var forsinket med et halvt år, og så stod vi der i juni og pakkede ispinde i døgndrift, for nu havde vi endelig papiret, fortsætter Vibeke Bengtson.

– Det var i sidste øjeblik og alle medarbejdere, der kunne stå selv, måtte stå og pakke is, så de trængte lige pludselig også til sommerferie, fortæller Vibeke Bengtson.

Der er mange ting, man ikke kan planlægge sig ud af, men heldigvis har de beholdt skindet på næsen, og nu hvor der endelig er begyndt at komme ro på, har de tid til at tænke over, hvordan det hele egentlig er gået, og hvordan fremtiden skal se ud.

– Der skal meget mere is igennem. Men vi har øvet os, og vi kan se, at det kan vi godt, Krølle Bølle bliver taget godt imod, og nu skal vi have dialogen med forhandlere om, hvad vi kan gøre bedre. Så håber vi, at nogen er hjemme, og at det ikke er alle, der er taget på ferie, fortæller de.

Den svære toer

Næste år bliver den svære toer. Der er planer om at følge op med flere is end de syv, der har udgjort sortimentet i år - både en chokoladeis, en isvaffel og en isbåd, og selvfølgelig softice samt gammeldags is.

– Vi ved ikke, hvordan det kommer til at gå, men vi er bare virkelig glade for modtagelsen, vi har haft en fantastisk sæson, og vi har masser af ideer og visioner, fortæller Jonas Bohn, og Vibeke Bengtson supplerer:

– Og vi vil gerne have den personlige relation rundt på øen med alle forhandlerne.

I år har de eksempelvis solgt is i en tøjbutik og i en butik, hvor de sælger retro-ting. Steder, som måske ikke normalt ville sælge is, men som gerne vil bakke op om Krølle Bølle, og som tror på, at der er et salg i det.

– Og det er, fordi det er Krølle Bølle-is, at de vil sælge det.

Derfor har de også været klar på at prøve nogle af de mere alternative forhandlere af.

– Hvis man vil sælge vores is i en tøjbutik, så har vi ikke sagt, at det var underligt, for det er vigtigt at give det et skud, og hvis de ikke får det solgt og må spise det hele selv, så må vi tage den derfra, forklarer Vibeke Bengtson.

Det er da også deres indtryk på bestillinger og tilbagemeldinger, at forhandlerne har solgt vildt godt.

– Nogle steder melder de tilbage, at de har solgt 10 gange så mange is, som de plejer, bare fordi der står Krølle Bølle på, så vi er positivt overraskede sindssygt mange steder.

Selvom året går på hæld, er årets sidste is endnu ikke solgt, og mon ikke der også skal sælges lidt hen over vinteren. I mellemtiden er der også kommet varsler om en spillefilm med Krølle Bølle og senest om troldeløjer i de bornholmske lyskryds.

På Bornholms Ismejeri udveksler Vibeke Bengtson og Jonas Bohn en highfive, og håber at de med deres initiativ har været lidt med til at sætte skub i fortællingen igen. Selvom de i år har taget fra kistebunden for at få produktionen i gang, er det tanken, at der i de kommende år skal slås mere på tromme for Krølle Bølle-isen - men kun på Bornholm.