Almeborg og møllen: Jeg fortryder intet

Almeborg og møllen: Jeg fortryder intet
Saxebro Mølle har fået vinger og vindruse igen. Foto: Jacob Jepsen
DELUXE | SAXEBRO | ABONNENT | 30. OKT 2021 • 07:30
DELUXE | SAXEBRO | ABONNENT
30. OKT 2021 • 07:30

Saxebro Mølle var nærmest en ruin, da Ole Almeborg overtog den historiske ejendom på Søndre Landevej for tre år siden. Vingerne var blæst af, ukrudtet havde overtaget den gamle gårdsplads, og der var hverken el, vand eller varme i gården. "Bornholms bedst bevarede møllekompleks" begynder nu langsomt at leve op til fredningsmyndighedernes karakteristik i kraft af en ihærdig og tilbundsgående indsats fra den nye ejer. Den pensionerede erhvervsmand og Ridder af Dannebrog gør status på halvvejen.


Man får næppe Ole Almeborg til at sige, at han sætter Saxebro Mølle i stand for at hylde Dronning Margrethe.

At gøre regenten glad er muligvis også kun en afledt konsekvens af, at den 78-årige erhvervsmand nu er halvvejs fremme ved målet: at bruge fem år på at sætte det fredede møllekompleks syd for Aakirkeby i tip top stand.

Ole Almeborg overtog den faldefærdige mølle med tilhørende bageri fra den tidligere ejer, Pia Stærmose, for tre år siden.

Forklaringen dengang var enkel:

– Det er en mølle, jeg passerer rimelig ofte, og jeg har set den forfalde mere og mere de seneste ti år. Nu vil jeg bruge de næste fem år på at sætte den i stand, så den kan pynte i landskabet igen, sagde Ole Almeborg til Tidende i 2018.


Ole Almeborg ved den tonstunge vingeaksel, som han har arbejdet på i to år. Nu er den på plads, og vingerne kan dreje igen. Foto: Jacob Jepsen

I en særgelig forfatning

Møllekomplekset på Sdr. Landevej 55 var vitterlig i en sørgelig forfatning, da Ole Almeborg overtog ejendommen. Vingerne var faldet af, ydermurene var grå og grimede, den gamle gårdsplads tilgroet i ukrudt, og stuehuset med det engang travle bageriudsalg var støvet til i snavs og spindelvæv.

Saxebro er imidlertid det bedst bevarede møllekompleks på Bornholm, og derfor har Ole Almeborgs renoveringsprojekt fra starten været underkastet intens bevågenhed fra Slots- og Kulturstyrelsen. Der har været opmuntring og rådgivning fra statens side, men alt hvad den nye ejer har foretaget sig, helt ned i den mindste detalje, er sket med styrelsens tilladelse.

Alt dette har Ole Almeborg affundet sig med, for at få lov til at bringe møllen tilbage til fordums glans.

– Kulturstyrelsen er søde og rare mennesker, de har bare en lovgivning som er umulig, konstaterer han.

De samlede omkostninger til restaurering af selve møllen er budgetteret til 1.525.000 kroner.

Det budget ser ud til at blive overholdt. Som bygherre kan Ole Almeborg desto mere glæde sig over, at staten afholder næsten en tredjedel af udgifterne. Ifølge Ole Almeborg har Slots- og Kulturstyrelsen besluttet sig for at bevilge et tilskud til istandsættelsen på 450.000 kroner.

Carsten Hansen har haft ansvar for tømrerarbejdet – herunder de fire vinger med 20 graders drejning. Foto: Jacob Jepsen

Den største del af arbejdet

Genopbygningen af møllen startede for to et halvt år siden med at tage hatten af. Møllens hat med aksel og vinger har udgjort langt den største del af arbejdet. Carsten Hansen er tømrer og ansat hos Ole Almeborg. Han har haft ansvaret for tømrerarbejdet – herunder de fire vinger med 20 graders drejning – mens Ole Almeborg har taget sig af metallet og vingeakslen.

Var det en K5'er, da I gik i gang? Eller en K10'er?

– Det er udenfor registrering, lyder svaret.

Ole Almeborg forklarer pædagogisk processen fra en ende af:

– Det primære i møllen er vingerne og vingeakslen. De to ting var ikke-eksisterende. Det var pilråddent det hele. Vingerne blæste ned i 1958. Siden har møllen ikke kørt.

– Så vi fjernede hele hatten og begyndte at bygge den op på ny og fik fældet et nyt træ til mølleakslen, som vejede ni tons – det var egetræ. Da vi skar det op, viste det sig, at det var råddent indvendig.

– Så var vi nødt til at fælde et nyt træ, og så var det i orden. Så lavede vi en kæmpestor drejebænk, der kunne dreje det her træ rundt, der er syv meter langt.

– Derefter gik vi gang med vingerne, fik fældet nogle træer, fik dem tørret og skåret op og gik så i gang med den spændende opgave at lave firkantede huller i vingerne. Det har Carsten stået for, mens jeg lavede vingeakslen sammen med en ung fyr, der hedder Andreas.

Dronningen

Her bringer vi lige dronningen ind i historien igen. Ole Almeborg kom ikke på Saxebro Mølle, da han var ung smed og den danske tronarving gravede efter knoglerester på jernalderbopladsen ved Slusegård og af og til cyklede de otte kilometer til Saxebro for at hente morgenbrød. Smeden fra Hasle mødte først regenten sent i livet. Det skete i forbindelse med, at han i 1997 overlod sit livsværk, maskinfabrikken Ole Almeborg A/S, til sønnen Michael Almeborg. I de følgende år fik han tid til at vande en række forretningsideer rundt omkring på Bornholm, tid til at vedligeholde Sejersgård – en stor landejendom i det nordlige Rønne – og tid til at sidde som formand i Trafikkontaktrådet, et lokalt organ som rådgiver staten om den samfundsbegrundede færgebetjening af Bornholm.

Dette arbejde kastede efter nogle år en fornem anerkendelse af sig fra samfundets øverste cirkler.

I 2003 tog den tidligere erhvervsmand således til Christiansborg for at modtage et ridderkors, som tak for indsatsen.

Overrækkelsen foregår i audiens, og Ole Almeborg forberedte sig til mødet med majestæten.

– Jeg havde tre minutter sammen med dronningen, og der stod ti mennesker bag mig og ti mennesker foran. Men jeg kunne huske, at hun gravede nede i Pedersker i forbindelse med sin studier i arkæologi på universitetet i Aarhus. Det var i 1962. Og det talte jeg med hende om. Når hun var dernede kørte hun efter morgenbrød her engang imellem, fortæller Ole Almeborg, siddende ved det primitive arbejdsbord i møllens stueplan.

Ole Almeborg sigter efter at blive helt færdig med møllen inden nytår. Foto: Jacob Jepsen

Motel og restaurant

I 1986 lukkede bageriet og nye ejere drev blandt andet motel og restaurant i møllen i en årrække. Da Ole Almeborg overtog komplekset, havde mølle og gård stået tom i mange år. Ruderne var knuste, historiske effekter fra bageriets storhedstid lå hulter til bulter i stuehus og længer, og der var hverken vand, el eller varme på ejendommen.

– Der var lokum i en af udlængerne. Varmen kunne ikke anvendes, da skorstenen var defekt. Vandet skulle man hente fra brønden, fortæller Ole Almeborg, der startede med at etablere vand og el til brug under restaureringen.

Nu er hat, vindruse og vinger på plads, og muren på den 150 år gamle mølle er i dag så hvid, at det skærer i øjnene, når solen står lavt over Søndre Landevej.

Ole Almeborg sigter efter at blive helt færdig med møllen inden nytår. Det eneste, der mangler her i midten af oktober, er udskiftning af gulvene på første og anden etage og indvendig kalkning.

Resten kommer med tiden. De to udlænger er langt undervejs med nyt bindingsværk og mure, der står som nye. Stråtaget er netop færdiggjort med vestjysk lyng på rygningen, og når vinduerne er sat i, kommer arbejdet med at indrette en lille kaffestue og moderne toilet.

De kommende år står selve stuehuset med det gamle bageriudsalg for tur.

Det skal ikke være en attraktion

Til næste sommer kan man godt forestille sig, at forbipasserende turister vil få lyst til at stoppe op og tage den smukke mølle i nærmere øjesyn. Ole Almeborg har dog endnu ikke taget stilling til, i hvilket omfang Saxebro Mølle skal åbnes for offentligheden.

– Jeg håber da, at folk, når de kører forbi, ser et smukt billede af møllen i det her åbne landskab, og tænker: Der stopper vi lige og får muligvis en kop kaffe.

Han ser tvivlende ud, da tanken om et par bordbænkesæt bringes op. Saxebro Mølle skal ikke være et tivoli.

– Det er ikke min hensigt, at det skal være en attraktion, på den måde. Så må de køre på Hammershus, siger Ole Almeborg.

På spørgsmålet om hvorvidt han på noget tidspunkt undervejs har fortrudt beslutningen om at erhverve Saxebro Mølle, er svaret klart nej.

– På intet tidspunkt. Jeg tænkte, at der måtte være nogen spændende udfordringer i at restaurere sådan en mølle, og det må jeg sige, der har været. Utrolig mange, både mulige og umulige opgaver, som det har været spændende at finde en løsning på. Og med en højrehånd, der kan det meste, så går det hele op i en højere enhed, siger Ole Almeborg.

– Det har været en stor glæde for mig.

 


Møllen

Saxebro Mølle opføres i 1870 som bageri med udsalg, mølle og tre udlænger.

Møllens vinger går til grunde i en storm i 1958, og møllen bliver efterfølgende drevet ved hjælp af en elmotor.

Saxebro Mølle totalfredes i 1960.

Bageri og udsalg lukker i 1986.

Pia Stærmose køber Saxebro Mølle i 2006.

Ole Almeborg overtager møllekomplekset i 2018.

 


Dronningen og Saxebro

Dronning Margrethe deltog som ung arkæologistuderende på Århus Universitet i professor Ole Klindt-Jensens udgravninger på Slusegård i Pedersker i henholdsvis 1962 og 1964 og cyklede flere gange til Saxebro Mølle for at hente morgenbrød.

Den kommende regent må have lovprist bageriet ved Saxebro, da hun kom hjem til København, for da dronning Anne-Marie og Kong Konstantin af Grækenland blev gift i Athen i 1964, blev desserten til bryllupsmiddagen tilberedt af brune lagkagebunde fra Saxebro Mølle.

Kilde: Bornholmerneshistorie.dk.

 


Almeborg

Ole Almeborg stiftede maskinfabrikken Ole Almeborg A/S 1967. Virksomheden producerer transportvogne til blandt andet industri- og serviceerhverv og er i dag en af Danmarks førende virksomheder indenfor certificerede, kundetilpassede løsninger.

Ole Almeborg fortæller, at virksomheden blandt andet har overlevet konkurrencen fra eksempelvis Kina på sine ultrakorte leveringstider. Standardvogne leveres på et par dage, mens specialordrer kan være klar på otte dage.

Produkterne udføres i rustfrit og sort stål. Rørlaserskæring, pladebearbejdning og svejsning er kernekompetencer.



FÅ ABONNEMENT