Visionsløs plan for Bornholms Museum

Visionsløs plan for Bornholms Museum
Organisatorisk samling af Bornholms Kunstmuseum og Bornholms Museum er en god idé, men en fysisk samling er en dårlig idé, mener tidligere amtsborgmester Knud Andersen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
SYNSPUNKT | ABONNENT | 25. NOV 2022 • 07:45
Af:
Knud Andersen
tidligere amtsborgmester
Jydegårdsvej 2
Hasle
SYNSPUNKT | ABONNENT
25. NOV 2022 • 07:45

Tiden har vist, at det var en rigtig beslutning at selvstændiggøre kunstmuseet fra det kulturhistoriske museum.

 

I Bornholms Tidende lørdag den 12. november spørger Niels Vendelbo: 'Er det en god ide at samle Bornholms Museum og Kunstmuseet?'

Organisatorisk samling er en god idé, men en fysisk samling er en dårlig idé – det har vi haft engang, og det blev fravalgt med succes til følge.

I 1990 besluttede Bornholms Amtsråd at bygge et nyt kunstmuseum. Indtil da havde kunstmuseet været 186 kvadratmeter af Bornholms Museum. Amtsrådets vurdering var, at de bornholmske kunstnere ville vokse i anseelse, hvis man fik et udstillingssted med en selvstændig identitet.

Tiden har vist, at det var en rigtig beslutning at selvstændiggøre kunstmuseet fra det kulturhistoriske museum, Bornholms Museum.

På trods af denne succes ønsker museumsforeningen nu 30 år efter at føre de to udstillinger sammen igen. Det er min opfattelse, at det er visionsløst og udtryk for en manglende tro på, at Bornholms Museum kan løfte en selvstændig identitet.

Det er visionsløst at lade de store kulturelle værdier, der findes på Bornholm være et vedhæng til kunstmuseet. Det kulturhistoriske museum fortjener en ny bygning bygget til formålet med moderne forhold for udstillinger, arkiver, lagre og personale.