Vision for et særligt sted

SYNSPUNKT | ABONNENT | 17. APR 2023 • 05:30
Af:
Inge Prip
direktør for Campus Bornholm
formand for styregruppen for Boliger til Residential College Bornholm
SYNSPUNKT | ABONNENT
17. APR 2023 • 05:30

Vi ser frem til at præsentere et foreløbigt bud på Boliger til Residential College Bornholm.

 

Vi går ind i en ny æra, når Bornholm bliver centrum for den grønne omstilling i Østersøregionen. Planen er, at der skal produceres grøn strøm svarende til tre millikoner danske husstandes elforbrug. Men eventyret stopper ikke her. Der vil blandt andet komme et hav af muligheder for at udvikle og teste nye teknologier til at omsætte og lagre energien fra vindmøllerne. Bornholm bliver centrum for et projekt af dimensioner, som kaldes en marsmission for det danske energisystem.

Energiøen er dog ikke en fjern planet. Der begynder at tegne sig et billede af et projekt, som får stor betydning for øen. Set her fra Campus Bornholm tegner der sig nogle muligheder, som vi tidligere kun har turdet drømme om.

Virkeligheden for øens uddannelsesinstitutioner er nemlig, at gruppen af unge mellem 15 og 24 år de seneste 10 år er blevet reduceret med 21 procent. Det har givet udfordringer med at sikre et godt studiemiljø og med at få skolernes økonomi til at hænge sammen. For de bornholmske virksomheder er virkeligheden en stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft i både den offentlige og den private sektor. Dertil kommer, at en stor del af den nuværende arbejdsstyrke nærmer sig pensionsalderen.

Én ting er sikker: energiøen vil medføre flere job – men hvilke og hvor mange? Det har Center for Regional og Turismeforskning i Hasle (CRT) undersøgt, og de offentliggør senere på måneden en afdækning af kompetencebehovet i forbindelse med energiøen. Det er indlysende, at anlægs- og driftsopgaver vil medføre behov for en markant udvidelse af arbejdsstyrken, men der bliver også brug for folk til mange andre brancher, når der kommer flere mennesker til øen og flere skal serviceres med alt fra dagligvarer til tandlægebehandling.

Vi har en enestående chance for at komme på landkortet både som energiø og uddannelsesø, men det sker ikke af sig selv. Vi skal hurtigst muligt i gang med at skabe gode rammer for at tiltrække elever og studerende fra ind- og udland, så energiøen også bliver en katalysator for et løft af det samlede uddannelsesmiljø på Bornholm. Det vil også gøre os mere ligeværdige som samarbejdspartner for andre uddannelsesinstitutioner.

Det er ikke historien om mangel på, som skal trække folk til. Det er historien om Bornholm som centrum for den grønne omstilling, historien om testøen, hvor nye teknologier udvikles i samspil mellem virksomheder, forskere, studerende og brugere. Historien om et levende laboratorium med højt til loftet, hvor faggrupper mødes på tværs af landegrænser, fag og erfaring. Historien om en ø i transformation, som kan tiltrække virksomheder og universiteter med ressourcer og interesse i at investere og få del i det grønne eventyr.

Vi har efterhånden gode erfaringer med at få ting til at lykkes på trods af øens beskedne indbyggertal og på trods af små ungdomsårgange. Uddannelserne samarbejder til hinandens bedste, og det samme gør vores samarbejdspartnere i Baltic Energy Island (BEI), som inviterer til bredt samarbejde fra deres nye base i Rønnes gamle elværk. Elværket skal danne rammen for et bæredygtigt videns- og læringsmiljø for grøn energi rettet mod studerende, forskere, lærlinge og andre gæster. Det bliver et stærkt fagligt miljø, som Campus vil få udbytte af og omvendt.

Håbet er, at vi får skabt et uddannelsesmiljø, som tiltrækker unge fra andre dele af landet som et helt nødvendigt supplement til øens egne unge. Udover at sikre et højt fagligt niveau er det nødvendigt at vi få skabt et sted, hvor studerende, lærlinge, forskere m.m. kan bo.

Nu har vi en historisk mulighed for at skabe et sted hvor studerende, lærlinge, forskere m.fl. kan bo i kortere eller længere perioder. Vi arbejder tæt sammen med BEI og DTU om dette, og da DTU beskriver deres aktiviteter på Bornholm under hatten Residential College Bornholm, er arbejdstitlen for vores vision indtil videre Boliger til Residential College Bornholm.

Boliger til Residential College Bornholm

Øens uddannelsesinstitutioner, DTU, virksomheder med flere er enige om, at vi har behov for Boliger til Residential College Bornholm. Derfor har vi taget initiativ til et partnerskab med deltagelse af BEI, Bornholms Regionskommune, DTU, Bornholms Hospital, Bornholms Museum, Campus Bornholm, Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole, Københavns Professionshøjskole og Copenhagen Business Academy.

Sammen har vi gennem snart halvandet år arbejdet på en vision om at få skabt et attraktivt og synergiskabende uddannelsesmiljø, som både tiltrækker unge fra andre dele af landet og dermed styrker vores eksisterende ungemiljø på Bornholm. Stedet skal være tæt koblet til Bornholm som Energiø, til Baltic Energy Island og til øens uddannelsesinstitutioner. Vi tænker i kloge kvadratmeter, og de faciliteter vi tilsammen råder over i form af idrætsfaciliteter, kantine og andet skal indgå i den samlede løsning.

Det er håbet, at stedets beboere, som kun er her i en begrænset periode, vil få kendskab til øen og dens erhvervsmuligheder, og at det vil give nogle lyst til at vende tilbage og etablere sig her. For det er der hårdt brug for.

Vi har nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter for de forskellige aktører. Takket være økonomisk støtte fra Sparekassen Bornholms Fond og Bornholms Brandforsikring har vi kunnet købe såvel arkitektfaglig bistand og rådgivning til, hvordan vi organiserer og finansierer stedet.

Frem til juni arbejder vi med at beskrive projektet i et såkaldt rumprogram. Vi skal ikke til Mars, men der er brug for at få beskrevet de kommende brugeres behov så præcist som muligt.

Det er helt afgørende, at vi får skabt et sted, som passer til brugernes behov og til deres økonomiske formåen. Derfor skal vi også sikre, at pladsen udnyttes bedst muligt året rundt. Kommende brugergrupper og andre interessenter inddrages i projektet gennem interviews, som vores rådgivere hjælper med at gennemføre. Vi arbejder på flere mulige scenarier og herunder mulige placeringer og flere mulige ejerforhold.

Vi ser frem til at præsentere et foreløbigt bud på Boliger til Residential College Bornholm og glæder os til at præsentere ideen og materialet for fonde, investorer, myndigheder og andre, som også kan se nytten af stedet.

Inge Prip, direktør for Campus Bornholm og formand for styregruppen for Boliger til Residential College Bornholm

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT