Virkeligheden for øens uddannelsesinstitutioner er nemlig, at gruppen af unge mellem 15 og 24 år de seneste 10 år er blevet reduceret med 21 procent. Det har givet udfordringer med at sikre et godt studiemiljø og med at få skolernes økonomi til at hænge sammen. For de bornholmske virksomheder er virkeligheden en stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft i både den offentlige og den private sektor. Dertil kommer, at en stor del af den nuværende arbejdsstyrke nærmer sig pensionsalderen.
Én ting er sikker: energiøen vil medføre flere job – men hvilke og hvor mange? Det har Center for Regional og Turismeforskning i Hasle (CRT) undersøgt, og de offentliggør senere på måneden en afdækning af kompetencebehovet i forbindelse med energiøen. Det er indlysende, at anlægs- og driftsopgaver vil medføre behov for en markant udvidelse af arbejdsstyrken, men der bliver også brug for folk til mange andre brancher, når der kommer flere mennesker til øen og flere skal serviceres med alt fra dagligvarer til tandlægebehandling.
Vi har en enestående chance for at komme på landkortet både som energiø og uddannelsesø, men det sker ikke af sig selv. Vi skal hurtigst muligt i gang med at skabe gode rammer for at tiltrække elever og studerende fra ind- og udland, så energiøen også bliver en katalysator for et løft af det samlede uddannelsesmiljø på Bornholm. Det vil også gøre os mere ligeværdige som samarbejdspartner for andre uddannelsesinstitutioner.
Det er ikke historien om mangel på, som skal trække folk til. Det er historien om Bornholm som centrum for den grønne omstilling, historien om testøen, hvor nye teknologier udvikles i samspil mellem virksomheder, forskere, studerende og brugere. Historien om et levende laboratorium med højt til loftet, hvor faggrupper mødes på tværs af landegrænser, fag og erfaring. Historien om en ø i transformation, som kan tiltrække virksomheder og universiteter med ressourcer og interesse i at investere og få del i det grønne eventyr.
Vi har efterhånden gode erfaringer med at få ting til at lykkes på trods af øens beskedne indbyggertal og på trods af små ungdomsårgange. Uddannelserne samarbejder til hinandens bedste, og det samme gør vores samarbejdspartnere i Baltic Energy Island (BEI), som inviterer til bredt samarbejde fra deres nye base i Rønnes gamle elværk. Elværket skal danne rammen for et bæredygtigt videns- og læringsmiljø for grøn energi rettet mod studerende, forskere, lærlinge og andre gæster. Det bliver et stærkt fagligt miljø, som Campus vil få udbytte af og omvendt.