Vi betaler for lidt topskat
Der er for få vellønnede job med bopæl på Bornholm.
På Bornholm er 3,3 procent af befolkningen topskattebetalere. Dermed er der kun omkring 1.300 af øens cirka 40.000 borgere, der bor på Bornholm og tjener 46.000 kr. om måneden eller derover. T
opskatten er designet som en skat på vellønnede, men er i resten af Danmark i stor grad blevet en middelklasseskat, der rammer den vellønnede middelklasse. Flere partier har under valgkampen slået til lyd for at fjerne den eller ændre den, fordi for mange almindelige mennesker betaler topskat. Men det gælder ikke på Bornholm – sådan middelklasse har vi tilsyneladende kun i meget lille grad.
I Gentofte betaler 21,6 procent af indbyggerne topskat. Det er nok urimeligt at sammenligne sig med landets bedst lønnede kommune. Men var vi på niveau med Gentofte, skulle vi have 6,5 gange så mange topskatteydere eller omkring 7.200 flere topskattebetalere på Bornholm.
Skulle Bornholm bare ligge på landsgennemsnittet på 8 procent, skulle vi have hele 1.880 nye topskattebetalere for at ligne det gennemsnitlige Danmark. 1.880 flere topskattebetalere er temmelig mange, når man kun har 1.300 af slagsen.
Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er det især læger, ingeniører, advokater og gymnasielærere, der betaler topskat, mens færre end hver tiende håndværker, sygeplejerske, sosu og pædagog når op i det lønniveau.
Vi ved allerede godt, at vi ikke har høje gennemsnitslønninger på Bornholm. Men vi har da både læger, ingeniører, advokater og gymnasielærere på Bornholm, der når derop. Men vi har tilsyneladende alt for få af dem, og måske er der også for få, der også har folkeregisteradresse på Bornholm.
Det lave antal topskatteydere på Bornholm vidner desværre om, at vi har for få vellønnede stillinger. De vellønnede jobtyper udvikler vores lokale samfund og skaber vækst.
Herfra skal hverken lyde et ideologisk forsvar eller angreb på topskatten men et opråb om, at Bornholm har for få akademikerjob på øen. De vellønnede akademikere skaber økonomisk vækst og udvikling og bidrager direkte i kommunekassen til at være sammen om Bornholm.
Vores lokale samfundsøkonomi har i den grad et behov for at vokse på denne konto, så vi kan få flere topskatteydere på Bornholm og dermed bedre økonomi til alt det, vi har brug for og gerne vil på vores Bornholm.
Krydstogtskibe og forurening
NYT JOB
MEST LÆSTE
Psykisk sygdom – en usynlig kamp

En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration