Terror i bornholmsk farvand

LEDER | 31. MAR 2023 • 05:30
LEDER
31. MAR 2023 • 05:30

Det er ubetryggende, at et af nyere tids største terrorangreb har fundet sted lige ud for Bornholm, og absurd, at vi formentlig aldrig får svar på sandheden bag.

Sprængstofangrebene på Nord Stream 1 og 2 er en af de vildeste internationale begivenheder – udover krigen i Ukraine – der er sket i nyere tid.

Lige ud for vores kyst har et internationalt angreb gennemført på kritisk infrastruktur i form milliarddyre gasrør mellem Rusland og Tyskland fundet sted. Hver dag i den seneste tid har vi kunnet berette om nye mystiske skibe, genstande og ubåde i området før og efter eksplosionerne.

Satireprogrammet Tæt på Sandheden nævnte forleden, at Danmark har sat Københavns Politi til at opklare den mystiske sag, hvor Rusland, USA, Danmark, Tyskland, Sverige, Nato, Polen og Ukraine alle har hver deres version at situationen og de andres motiver til at svømme ned på 70-meters dybde og sprænge hul. Når en så stor international sag placeres hos Københavns Politi, så er der ingen risiko for, at sagen bliver opklaret, mener værten. Og pointen er skræmmende nok meget sandsynlig. Ikke at Københavns Politi er uduelige til opklaring, men at vi nok aldrig her på Bornholm og i den brede offentlighed får opklaret terrorangrebet.

Det tåler ikke dagens lys, og sandheden bliver formentlig på Østersøens bund og i hemmeligstemplede papirer. På 70 meteres dybde er der intet dagslys. I mellemtiden kan vi i pressen jagte udlejningsbåde, opklaringsfartøjer og ubådsadfærd i forsøget på alligevel at komme sagens opklaring nærmere.

Stormagterne vurderer, at det kræver en stor millitærmagt at kunne dykke ned på 70 meter og sprænge hul i fire rør. Mange sports- og erhvervsdykkere vil nok anfægte den påstand. Rusland mener både USA og især Ukraine nyder godt af den ødelagte forbindelseslinje mellem Rusland og Tyskland, mens USA sammen med mange andre mener, at det er en del af Ruslands destabiliseringsstrategi at udføre ulogiske og aggressive handlinger på sig selv.

I mellemtiden slås FN sikkerhedsråd om sandheden og retten til at finde den. Rusland kræver adgang til den dansk-kontrollerede havbund, og Danmark fisker en gammel røgbøje op fra bunden.

Bornholm finder ikke sandheden om angrebene på gasledningerne. Det er absurd i en så oplyst verden som vores, at omstændighederne bag så voldsomme angreb forbliver mørklagt.