Tag ansvar og stil krav til megabutikker

SYNSPUNKT | RØNNE | ABONNENT | 22. FEB 2022 • 06:45
Af:
Cæcilie Jessen
Kirkevej 17
Nylars
SYNSPUNKT | RØNNE | ABONNENT
22. FEB 2022 • 06:45

Cæcilie Jessen minder om, at det jo sådan set politikerne, der bestemmer, hvordan Bornholm skal tage sig ud, også æstetisk og forretningsmæssigt. Hvilke butikker ønsker vi? Og hvordan ønsker vi, vores byer skal se ud?


En af de ting, der gør Rønne til noget særligt, er at alle tre indfaldsveje til byen har bevaret en vis skønhed. Vejen ned over Snorrebakken er uovertruffen med sit vue ud over byen, havnen og havet, ind ad Haslevej kan man nyde Nordskoven og de mange smukke villaer – og kommer man fra Aakirkeby, er der vekslende grønt med træer, marker og lysåbne arealer med græs og småblomster, før man når Vibegårds Runddel, hvor man bydes velkommen af facaden fra Vibegård, der både har den gamle gård-æstetik og giver leben med sine uddannelsesfunktioner. Jensens fabrik, som er så vigtig for Bornholm, og butikscentret ved rundkørslen er godt skærmet af med grøn beplantning, så det ikke skæmmer oplevelsen af at køre ind mod en både levende og velbevaret, ja, selvbevidst by.

Det er ikke nogen selvfølge, at en bys indfaldsveje er så forholdsvis skønne. Har man været i provinsbyer som for eksempel Hjørring eller Frederikshavn, ved man, at man på mindst en af indfaldsvejene skal bevæge sig igennem en lang, lige ørken af boksbutikker og rundkørsler, før man når ind til selve byen.

Rønne har tilsyneladende været godt beskyttet af kommunalpolitikere og planlæggere, der har valgt at lægge de store bokslignende butikker og industri et hak længere inde, ved Almindings Runddel, hvilket på en eller anden måde mildner indtrykket ved indkørsel til byen.

Med kædeforretningen Biltemas ønske om at bygge en gigantisk boksbutik på den frie grund foran Vibegård – og politikernes tilsyneladende medgørlighed – risikerer dette nu at blive sat over styr.

Nogle politikere får det til at lyde, som om det er en uafvendelig beslutning – at kommer der nogle med penge og løfter om arbejdspladser, der vil åbne butik, så er det åbenbart nødvendigt at rokke ved allerede vedtagne lokalplaner og lignende. Men det er jo sådan set politikerne, der bestemmer, hvordan Bornholm skal tage sig ud, også æstetisk og forretningsmæssigt. Hvilke butikker ønsker vi? Og hvordan ønsker vi, vores byer skal se ud?

Kunne man i det mindste stille krav til en kæde som Biltema, hvis de gerne vil åbne en butik på Bornholm? Med deres formentligt ret solide forretningsmodel burde der være manøvrerum til, at der kan hugges en hæl og klippes en tå, så forretningen kan tilpasses det sted, hvor den lægges – hvilket i parentes bemærket vel ikke behøver at være i Rønne.

En landskabsarkitekt ville måske foreslå, at butikken trækkes tilbage fra vejen, og at der beplantes foran, så butikken skærmes af, men stadig kan findes af de interesserede. Måske kunne vi også undgå det overdimensionerede indgangstårn, som Biltemas butikker har andre steder, men som ville skæmme helt utroligt på den foreslåede placering.

Og ja, måske skulle man også høre de forretningsdrivende, som allerede tilbyder nogle af de varer, Biltema kommer med. Hvad siger de om sagen? Hvad er erfaringerne fra andre mellemstørrelse byer, der har taget skridtet mod at byde så stor en butik indenfor?

Det er politikerne, der bestemmer – og dermed er det politikerne, der har et ansvar for ikke at lade sig drive rundt i manegen af dem, der kommer med en pose penge og flotte løfter. Stil i stedet krav og hold fast i, at der må være andre overvejelser i spil end de blot økonomiske – for eksempel at bevare Rønnes sjældne status som en middelstor by, der har bevaret en vis æstetisk standard på sine indfaldsveje. Det vil være til glæde for både fastboende, turisterne og fremtidens bornholmere.

FÅ ABONNEMENT