Søren Pind: 'Bornholm fortjener en forvaltning, der fungerer ordentligt'

Søren Pind: 'Bornholm fortjener en forvaltning, der fungerer ordentligt'
Sammen med politisk kommentator Jarl Cordua deltog Søren Pind i søndags i 'Bornholms Stemmer' i Aakirkebyhallerne, den store politkermesse der skød valgkampen i gang frem mod kommunalvalget den 16. november. Foto: Berit Hvassum
PINDS PERSPEKTIV | BORNHOLM | ABONNENT | 16. OKT 2021 • 20:00
Søren Pind
Journalist
PINDS PERSPEKTIV | BORNHOLM | ABONNENT
16. OKT 2021 • 20:00

Hvis ledelsen er dygtig, fokuseret og struktureret, følger resten med.
 

Der har været gennemtræk i det øverste led af kommunen. Kommunaldirektør har afløst kommunaldirektør. Er det et problem?

Det korte svar er ja. Det er et problem, at den administrative ledelse konstant skifter fokus, ledelsesform og kultur. Når man tilmed ser, hvad der er foregået omkring borgmesteren gennem de seneste år – intet nævnt, intet glemt – må man konstatere, at det er noget rod.

Forleden kom det frem, at Bornholm lå i bunden, når det kom til erhvervsklima. DI’s årlige undersøgelser, hvor enten Ikast eller Herning altid ligger øverst og København i bund, viste et forstemmende resultat. Bornholm ligger i bunden i en tid, hvor alle børnesygdommene efter kommunalreformen for længst burde være væk, alle de påståede gevinster ved centraliseringen burde være hentet, og hele den kommunale enstrengede forvaltningen burde fungere enstrenget. Men nej.

Al succes handler om ledelse. Hvis ledelsen er dygtig, fokuseret og struktureret, følger resten med. Stillingen som kommunaldirektør på Bornholm burde være en drømmestilling. Realiteten er, at det er den ikke. Hvorfor gør kommunalbestyrelsen ikke noget i denne sammenhæng?

Er det den bornholmske jantelov, der står i vejen? Tør man ikke lønne, så det forslår? Mit bedste bud er ellers, at pengene ville komme mange gange igen.

Der har været for lidt fokus i medierne på de bemærkelsesværdige forløb omkring den lange række af kommunaldirektører, vi har set. Ansættelserne, afskedigelserne. Hvor er medierne?

Da den gamle borgmester rejste, stod resten tilbage med problemerne. Vi har set dem udfoldet med det vedtagne budget. De to store partier tager ansvar. Resten finder enkeltsager frem, der kan ramme S og V, hvor det gør ondt. Nu påstår man endda, at man vil lave et nyt budget, hvis man vinder valget. Sikke noget pjat. Hvis man vil, kan man løse de ting, man ønsker, med tillægsbevillinger. At rive et helt års budget op med rode og skabe endnu mere uro i organisationen, fører ingen steder hen. Det er det rene valgflæsk.

I stedet burde kommunalbestyrelsen tage sig alvorligt sammen og drøfte, hvorfor den kommunale ledelse på øen ikke er i hænderne på nogle af de dygtiste i landet. Om så det måtte koste ekstra penge. Der er så mange muligheder for øen de næste år. Det bør ikke sande til i tåbelige beslutninger, hvor man mørkelægger forvaltningen, lukker sig om sig selv – arbejdsro er dog et rimeligt krav! – og hvor det ikke er visioner og langsigtet tænkning, der præger processerne. Men snævert fokus og munden over vandet i stedet. Bornholm fortjener en forvaltning, der fungerer ordentligt. Hvor der er gennemsigtighed. Og hvor man viser resten af landet, hvordan tingene skal gøres.

Man kunne passende starte med at få styr på vilkårene for de bornholmske virksomheder. Uden dem kan man få nok så pæn omtale i turistbrochurerne. Det fører ingen gode steder hen.

 


Søren Pind

Skriver hver anden lørdag Pinds perspektiv i Bornholms Tidende.

Den tidligere Venstre-politiker er i dag arbejdende bestyrelsesformand i firmaet Danish Cyber Defence, der bekæmper cyberkriminalitet.

Han har tidligere været justitsminister samt uddannelses- og forskningsminister i Lars Løkke Rasmussens regeringer.

Han er født i 1969, som søn af Torben og Jytte Pind, der i dag bor i Bølshavn.