Pas på anemonerne og de små alfer i Troldeskoven

Pas på anemonerne og de små alfer i Troldeskoven
For at undgå klatring eller kravling under træstammer, har besøgende lavet en alternativ sti ved siden af den rette sti på denne del. Foto: Sanne Bloch
SYNSPUNKT | ABONNENT | 16. MAJ 2022 • 12:30
Af:
Sanne Bloch
Gudhjem
SYNSPUNKT | ABONNENT
16. MAJ 2022 • 12:30

Troldeskoven på nordlandet er en eventyrlig skov, som mange nyder at besøge, ikke mindst i anemonetiden. Det er en ganske lille skov, men med stor betydning da blomsterfloraens diversitet stadig har ”overtaget” over ramsløgenes fremmarch.

Det er en skov fuld af magi, med en kæmpehøj, små snoede stentrapper, klippegrotter, rislende bæk, spændende skibssætninger, forhenværende dyregrotter og så er alle vores vilde anemoner repræsenterede.

Mange mennesker nyder at besøge denne smukke plet, især når anemonerne og de mange andre blomsterarter står i rigt flor. De mange små stier indbyder til at gå på opdagelse på kryds og tværs.

Men nu er Troldeskoven blevet en ”naturskov” for at fremme biodiversiteten. For kort tid siden besøgte undertegnede også Troldeskoven, og blev trist over at se kæmpe træer ligge hulter til bulter væltet ned over store arealer med anemoner. En ”mikadoskov”. Det så nærmest ud som om der havde været krig!

Når børn er med på tur i Troldeskoven bliver de grebet af en eventyrlig legestemning, de får lyst til at klatre, undersøge og lege. De store væltede træer (eller næsten væltede) udgør en fare for dem i at opholde sig der. Det var nær gået galt for en familie sidste søndag hvor far og datter i sidste øjeblik reddede sig væk fra et fald af en kæmpe trækrone.

På bagsiden af klippeblokken er den lille stentrappe spærret af kæmpe træstammer som man skal kravle ned under for at gå op ad trappen. Den bliver vel nok ryddet på sigt.

I Hans Askous læserbrev fra den 5. maj bringes til forslag, at man bør opsætte advarselsskilte til besøgende, med oplysning om at færdes der med stor forsigtighed. Et meget forståeligt forslag efter nævnte hændelse. Det må man dog håbe ikke bliver en nødvendighed. Til gengæld skal der måske besluttes, at Troldskoven ikke skal være en naturskov, da de mange blomster og terrænet der, netop præsenterer en fantastisk biodiversitet. Lad derfor de mere ubefærdede og ensartede skovstrækninger blive til ”naturskov” måske med oplysningstavler ved indgangen. Men plej og pas på vores små besøgte naturperler, helst uden advarselsskilte.