Moderat ældreminister

SYNSPUNKT | ABONNENT | 17. MAR 2023 • 06:13
Af:
Danny Christensen
Nørregade
Allinge
kredsformand for Danske Seniorer på Bornholm
SYNSPUNKT | ABONNENT
17. MAR 2023 • 06:13

Det at blive ældre er ikke en sygdom eller et handicap.

Det var med lidt blandede følelser, at man læste, at nu kom der igen en ny minister for de ældre. Det kommer jo til at lyde som om, at der er en minister for al den lovgivning, der er så vigtig for ældre, og det passer jo så langt fra. Som seniorer er vi borgere i samfundet ligesom alle andre. Vi har ejer- eller lejede boliger. Vi bruger sundhedsvæsenet.

Er trafikanter, ser tv, går i biograf og teater. Ja, vi betaler skam også skat.

Er medlem af diverse foreninger. Slås med it-udfordringer.

Og passer, børn, børne- og oldebørn.

Det område, der hører til i ældreministeriet, handler især om personlig, praktisk hjælp og pleje, madservice og rehabilitering, hjemmehjælp, plejehjem, demens og ensomhed.

Det er meget væsentlige områder for seniorer. Vi vil helst klare os selv, men ved jo samtidig godt, at især i de sidste leveår, går det måske ikke længere, og så er det da trygt at tænke på, at der er hjælp at hente.

Men det er vigtigt at huske på, at der er tale om en hjælp, alle kan få brug for, uanset alder. Alle kan nemlig få brug for hjemmepleje og plejehjem, hvis de rammes af uheld og invaliditet. Risikoen for demens og ensomhed stiger med alderen, men et faktum er det, at over 20 procent af dem, der rammes af demens, er under 65 år. Og at ensomhed desværre er ret udbredt i alle aldersgrupper. Så kære Mette Kierkgaard: Det at blive ældre er ikke en sygdom eller et handicap. Det åbner for et liv, hvor man har mere tid til familien og andre mennesker. Hvor man kan gøre gavn i samfundet og bruge sine årelange erfaringer på nye måder. Man kan endelig få tid til at pleje sine mange interesser. Finde fred og ro og, aldrig mere være underlagt en arbejdsgiver. Gøre lige præcis hvad man har lyst til, om det så er at sove længe hver eneste dag og aldrig mere at skulle vækkes af et kimende vækkeur.

I Danske Seniorer bemærker vi, at dine visioner for ældreområdet er, at alderdommen skal være fyldt med livsglæde og nærvær. At du har fokus på varme, omsorg og sammenhæng i ældreplejen. At der skal være frihed under ansvar til ældreplejen, og at institutionerne skal have bestyrelser, hvor lokalsamfundet kan deltage og bidrage.

Vi ser frem til at samarbejde med dig. Hvis du får tid, vil vi også bede dig om din hjælp til at ændre bankernes hvidvaskregler, som er ved at tage livet af mange af vores foreninger rundt om i landet (cirka 200). Det er måske ikke lige dit ressortområde, men det er ret vigtigt for vores seniorer. Og endelig er du særdeles velkommen på vores kongres i Brædstrup på Pejsegården i Jylland onsdag den 11. oktober. På gensyn!