Prisfastsættelse
Prisen, som vi betaler, er groft sagt sammensat af tre dele: Produktionspris, nettarif og statslige afgifter.
I dag er produktionsprisen den største del af kundernes elpris. Det skyldes, at gaspriserne er eksploderet efter Rusland angreb Ukraine. Danmark laver ikke ret meget el baseret på gas, men det gør Europa under ét. Da elhandlen er liberaliseret, så sættes prisen efter den højeste produktionspris, og det er gasprisen. Det vil sige, at selvom vindmølle- og solcellestrøm ikke koster mere at producere i dag end tidligere, så er prisen stadigvæk højere.
Tidligere var statslige afgifter en stor del af prisen – nogle gange over 50 procent – men sådan er det ikke i dag. Afgiften er ca. 0,98 kr pr khW-time, og når produktionsprisen er 5-8 kr mod tidligere måske 0,75 til 1,50 kr, så betyder afgiften mindre. Danmark kan selv – indenfor meget brede EU-grænser – fastsætte afgiften, og Folketinget har besluttet, at man i seks måneder fra 1. januar 2023 nedsætter afgiften til 0,004 kr. per khW; det hjælper blot ikke meget, når produktionsprisen er 10-, 15- eller 20-doblet.
Det sidste element er nettariffen. Nettariffen er den pris, som ejeren af det lokale elnet (ledninger, kabler, tranformatorer m.v.) tager for at sende el til den enkelte kunde. Denne tarif fastsættes – indenfor brede grænser – af elnettets ejer.