Leder: Sparet er tabt

LEDER | ABONNENT | 9. SEP 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
LEDER | ABONNENT
9. SEP 2022 • 05:30

Det nye kommunebudget skubber store problemer foran Bornholm, sparer dumme kortsigtede penge og er uden svar på de sværeste udfordringer.

 

Det historiske kommunebudget udenom borgmesteren kommer til at trække meget lange spor. Og ikke bare for politikernes samarbejdsklima, der var besværligt nok i forvejen og nu fremstår helt forgiftet. Desværre og vigtigere også for hele Bornholm.

På den ene side er det et skånsomt budget. Særligt med tanke på de cirka 120 millioner kroner, der manglede for bare en måned siden, og det på meget lange stræk uforsvarlige sparekatalog, der voksede ud af dén situation.

Bedømt på den baggrund blev landingen blød. Det helt bekymrende er nu, at budgetforliget skubber problemer foran os, som en sneplov skubber sne – og at andre problemer bliver liggende fuldkommen uløst.

133 millioner kroner ser kommunen nu ud til at mangle i 2024. Og 131 millioner kroner året efter. Det er voldsomt. Det er slemt nok i sig selv. Og det er ikke det eneste.

For igen, igen blev det et kommunebudget uden plan og retning for at skaffe arbejdskraft. Den største enkeltstående trussel mod det relative velfærdssamfund, som vi kender, blev endnu en gang efterladt uadresseret. Og igen blev det et defensivt kommunebudget, der bremser op for muligheder for faktisk at bringe Bornholm fremad.

At spare 660.000 kroner på alligevel ikke at få en fundraiser ansat i kommunen er dumt. Det er bevisligt dumt. For sådan en havde kommunen frem til 2019, og over en periode på tre år havde den daværende fundraiser en eller flere hænder med i at hive hele 42 millioner kroner hjem til Bornholm. Fra EU, fra staten og fra fonde.

For Morten Riis (EL), Søren Schow (V) og Jonna Nielsen (S) bør beløbet her ikke være ukendt. For beløbet blev dokumenteret dengang. Alligevel forsvandt altså fundraiseren, så sådan en har kommunen ikke haft, siden funktionen blev besluttet genindført af borgmester Jacob Trøst (K) og partierne bag ham. Stillingen blev dog aldrig slået op, og nu sker det så altså heller ikke.

Der findes i Danmark 12.500 fonde og 3.500 puljer, hvor man kan søge penge. De største fonde bevilger op mod en milliard kroner om året. Det er et fuldtidsarbejde at finde vej i den jungle, men som man ser, er det et fuldtidsarbejde, der rigeligt betaler sig hjem.

Det er torskedumme 660.000 kroner at spare. Og nej, det holder ikke at sige, at de penge må kommunens forskellige centre så bare selv skaffe hjem. For her har man rigeligt travlt med den daglige drift af butikken. Konsekvensen er og bliver, at Bornholm mister penge. 

At spare 450.000 koner på Business Center Bornholm er samme sørgelige historie, og på samme måde hovedløst er det at spare to stillinger væk i kommunens udviklingsenhed. Nuvel da, det er ikke de berømte "varme hænder", men det bliver de ikke mindre vigtige af. For de her ansatte arbejder med at få mest muligt ud af den kommende energi-ø, samt Center for Grøn Energi og andre dele af det, der kan blive et energieventyr. Og med boligområder og tilflytningsting og en hel del andre ting, der skal fremtidssikre Bornholm til at modstå nogle år, hvor udgifterne bare vil vokse og vokse.

Så svært ser det ud, at man må måle ethvert nyt budget på, om det peger fremad eller bare ignorerer, lapper huller og hopper på stedet. Målt med de alen dumper det nye kommunebudget.