Leder: Skidegodt Egon, det er økologisk

Leder: Skidegodt Egon, det er økologisk
Egon Jensen Mondrup har to år i træk vundet DM i økologi blandt 130 købmandsbutikker. Foto: Jacob Jepsen
LEDER | AAKIRKEBY | ABONNENT | 16. SEP 2021 • 07:35
LEDER | AAKIRKEBY | ABONNENT
16. SEP 2021 • 07:35

Bornholm halter bagefter på det økologiske. Men Spar-købmanden i Aakirkeby har givet os en økologisk rekord at være stolte af.

 

Vores egen sparkøbmand nede i Aakirkeby har slået flere end 130 købmandsbutikker i den ædle sport: økologi-salg i Spar-butikker. Købmanden er Egon Jensen Mondrup, og det er skidegodt Egon.

Sidste år vandt Egon Jensen Mondrup også den dengang helt nye pris. Så Aakirkeby er dermed dobbeltdanmarksmestre i Spar-økologi.

 

I Aakirkeby er Spar-kunderne længere fremme og slår landsrekorden. De er et forbillede for os andre og for vores landbrug

 

Konkurrencen er et markedsføringstrick fra købmandskæden Spar, der i forsøget på at markedsføre sin økologiske produktlinje udfordrer sine købmænd til at dyste i økologi. Konkurrencen afgøres efter et pointsystem, der blandt andet lægger vægt på, hvor meget man har omsat for af økologiske varer, og her er Bornholm med Aakirkeby altså i front på landsplan.

Økologi er super vigtig for vores sundhed og vores klima. Jo mere vi vægter, at både dyr, natur og vi selv skal have ordentlige sprøjtefrie landbrugsvarer, jo mere værner vi om både den natur, vi alle sætter så meget pris på og vores egen sundhed. Det gælder specielt her på Bornholm, hvor vi bestemt ikke er danmarksmestre i at producere økologisk. Kun godt seks procent af vores landbrugsjord fritages for sprøjtegifte og bruges til økologisk landbrug i dag. Det er næsten halvt så meget som hele landet. Her er andelen af økologiske jorde 11,3 procent. Heldigvis har vi i kommunen besluttet os for at tredoble det tal i 2025.

Det er supersvært at omlægge de store landbrug til økologisk drift og afsætte produkterne, og først når flere af de store landbrug producerer økologisk falder priserne, så forbrugerne rigtig vil følge med. Det er i bogstavelig forstand et spørgsmål om økologi-hønen og -ægget.

Men i Aakirkeby er Spar-kunderne længere fremme og slår landsrekorden. De er et forbillede for os andre og for vores landbrug.

Det er en ekstra glæde, at Egon og kunderne i Aakirkeby fejrer den fine sejr med en uges skæg og spas i og omkring købmandsforretningen. Hønseskidning, grillpølser, ponyridning, hestevognskørsel og fælles morgenmad er nogle af de aktiviteter, som Egon Jensen fejrer sin sejr med.

Her på Tidende antager vi, at både høns, pølser og morgenmad selvfølgelig er økologiske. Tillykke med prisen.