Leder: Sammen om havudsigten

Leder: Sammen om havudsigten
LEDER | ABONNENT | 29. NOV 2022 • 10:51
LEDER | ABONNENT
29. NOV 2022 • 10:51

På Bornholm er en plus en mere end to. Vi kan langt mere, når vi er sammen. Sandvig-fortællingen om nattefældning af nabotræer er under Bornholms værdighed.


Claus Jensen har mistet 20 træer på sin private grund i Sandvig. En forbryder har listet sig ind på hans grund og har ’halvfældet’ 20 af hans træer. Ved at skære dem halvt over vil de ved først kommende blæsevejr falde til jorden, mens gerningsmanden er over alle bjerge, have eller hække.

Claus Jensen har en have, der ligger mellem andre husejere og havet, og han mistænker selv, at motivet til de skumle handlinger skyldes ønsker om mere havudsigt blandt naboerne på landsiden.

Det er ingen naboer, der er dømt skyldige i forbrydelsen, og her til øs er man heldigvis uskyldig indtil det modsatte er bevist.

Men når man læser om den horrible gerning, bliver man let ophidset og får en stærk og dårlig smag af bitter retsfølelse i munden. Politiet efterforsker heldigvis sagen, og bliver skurken fanget og dømt, er der mulig fængselsstraf for ugerningen. Det er let at blive forarget. Træer bruger mange år for at vokse op, og når man fælder dem, er de væk for evigt. Ingen har ret til at fælde andres træer – det gælder hverken ud til havet eller andre steder på øen. Men der er noget, der er endnu vigtigere end den private træret.

På Bornholm er vi et stærkt fællesskab af mennesker, der får ting til at ske. Vi får en plus en til at være mere end to. Det gør vi, fordi vi organiserer os, arbejder sammen, taler sammen og løfter i flok. Vi har bygget et imponerende Bornholm op på den måde og smidt magthaverne ud, når de blev for grådige.

Vores pragtfulde ø har meget havudsigt, og høje fyldige træer kan ødelægge den.

Den store udfordring er ikke at holde på sin ret og optrappe konflikter, der ender i natlige træmassakre. Vores store udfordring er at få tingene til at lykkes.

Tal med naboen om, hvordan man kan få skabt værdi også for ham eller hende. Måske er beskæring af netop en enkelt gren med til at skabe en uvurderlig solnedgang hver eneste aften på nabomatriklen. Måske forstår naboen skønheden i ens egen fredede eg, når man sætter konstruktive ord på den. Der er mange udfald af dialog.

Natlige træmassakrer er ikke nogen farbar vej for Bornholm som fællesskab. Vi skal tale sammen og finde løsninger – også når vi har retten på vores side og ikke er forpligtet til at give naboen havudsigt. Måske findes der alligevel en løsning, der kan løfte Bornholm højere op sammen. Lad os prøve.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 01-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Fredag: Jævnt kedelige og homogene priser resten af fredagen. Spring kogespidsen (kl. 17-21) over – den er dyr - hvis du kan. Ellers er det hip som hap. Prisforskellen denne fredag torsdag mellem det kvartalsfastsatte produkt til det variable timeprisprodukt er 21%.  Opdateret kl. 00.14. Næste opdatering kl. 13.14.

Bornholms energi og forsyning