Faktum er, at vi tabte, og det handler om at samle lektierne og erfaringerne op og komme videre.
Det er næsten overflødigt at nævne, at den største lære ved dette EM er værdien af sammenhold. Det gælder ikke kun for landsholdet, men for alle danskere og for den sags skyld det øvrige verdenssamfund, som også har levet sig ind i de danske spilleres rejse fra krise og tragedie til genoprejsning og triumf. I en tid, hvor store penge dominerer de store sportsgrene, og mange føler, at deres yndlingssport er reduceret til legetøj for rigmænd, er det skønt at blive mindet om, at sport handler om sammenhold, og hvordan sammenholdet overvinder modgang. Det er en lektie, vi alle kan tage med os – også ude i lokalsamfundet, hvor sammenhold er forskellen mellem forfald eller vækst.
Da de danske landsholdsspillere dannede en mur om deres faldne kammerat, var det, fordi de er vokset op med sammenhold. Lige siden de satte deres små, spinkle ben på en fodboldbane, har de oplevet, hvordan sammenholdet ikke blot er afgørende for sejre og nederlag på banen, men også hvordan sammenhold mellem fodboldklub og lokalsamfund uden for banen gør forskellen på, om der er trænere eller ej, om der er baner, dommere, frivillige og organisatorer. At der er et lokalt engagement, som muliggør, at de har kunnet blive dygtige atleter.
Det danske fodboldlandsholds bedrifter ved EM i 2021 vil gå over i historien, og holdet er bestemt ikke færdig med at overraske og brillere. Egon Olsen-replikken fra den tredje Olsen Banden lader til at være blevet landsholdets mantra. ”Vi skal ikke hjem, vi skal videre”.
Det bør hele Danmark tage til sig. Vi skal altid være på vej videre. Både som fodboldnation, som samfund og som individer. Men det kræver sammenhold, dedikation og engagement, og det starter altid i lokalsamfundet. Så ønsker du, Danmark får en ny Schmeichel, Wozniacki, Ørsted, Ditlevsen eller Sprogø, så tænk på det næste gang du ser et opslag, der søger frivillige.