Leder: Miljøgriseri på Christiansø

Leder: Miljøgriseri på Christiansø
Der er tale om et skrånende terræn, hvor olien kan opsamles i bunden. Foto: Søfæstning Christiansø
LEDER | CHRISTIANSØ | ABONNENT | 15. JAN 2022 • 05:30
LEDER | CHRISTIANSØ | ABONNENT
15. JAN 2022 • 05:30

Det er bekymrende, at 10.000 liter diesel i naturen ikke får Forsvaret til at ændre på sin håndtering af olie i det naturskønne område.


På Christiansø er der tre tanke med hver op til 30.000 liter diesel til øens el-produktion. Tankene forsyner øens tre dieselmotorer med brændstof, så der kan laves strøm. Anlægget inspiceres på alle hverdage, og de store mængder olie opbevares forsvarligt.

Men til jul gik det galt. Der gik hul på et rør, og mens julefreden sænkede sig over Christiansø og Frederiksø, pumpede øens nyeste dieselmotor 10.000 liter diesel ud i naturen via sit returløb. Først da over 10 procent af øens samlede tankkapacitet var pumpet ud i naturen, opdagede Forsvarets administrator på Christiansø, Søren Thiim Andersen, miljøulykken og fik den stoppet.

Både Forsvaret og Søren Thiim Andersen betegner selv begivenheden som et hændeligt uheld, der ikke får konsekvenser. Det kan ske. Uheld sker. Men dem, vi ved kan ske, sikrer vi os normalt imod.

Derfor er det skræmmende, at man umiddelbart ikke har fundet anledning til at ændre hverken procedurer eller arbejdsgange efter ulykken. Søren Thiim Andersen siger til Tidende:

– Som udgangspunkt kommer vi ikke til at lave noget om på de arbejdsopgaver og rutiner, som vi har i forhold til vores maskiner. Det her hører hjemme i uheldskategorien, men vi vil se på, om der eksisterer alarmer, som vil kunne reagere på denne her type uheld. Det er faktisk allerede blevet vurderet af de konsulenter, vi har haft på besøg, at vi har det samme setup, som man har rigtig mange andre steder, så der er ikke noget markant anderledes hos os.

Der er derfor ingen planer om at sikre de 90.000 liter olie på Christiansø bedre fremover, selvom man lige har forurenet øen med 10.000 liter olie. Den logik var ikke gået i en normal kommune eller virksomhed. På Christiansø er det dog både forsvaret, der administrerer øen og er tilsynsmyndighed ved naturulykker.

Vi må håbe, at Forsvarets administration af Christiansø ikke rammes af uheld igen og bede til, at de hurtigt får kigget på, om der eksisterer alarmer, der kan overvåge den slags miljøudslip. Det gør der formentlig.