Forsvarsministeriet: Derfor får olieforurening ingen konsekvenser

Forsvarsministeriet: Derfor får olieforurening ingen konsekvenser
Fra denne pyt bliver olie og forurenet vand opsamlet og sendt til Bornholm til videre behandling. Foto: Søfæstning Christiansø
OLIEUDSLIP | CHRISTIANSØ | ABONNENT | 13. JAN 2022 • 16:29
OLIEUDSLIP | CHRISTIANSØ | ABONNENT
13. JAN 2022 • 16:29

10.000 liter lækket dieselolie giver ikke anledning til personlige repressalier, men til en vurdering af, om der skal ændringer til i nogle systemer eller procedurer, oplyser Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Udslippet på Christiansø fra en generator, som står placeret i Driftsvagten, og som har lækket 10.000 liter dieselolie, der også har forurenet naturen, får ikke konsekvenser for nogen personer.

Det oplyser Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

– Der er tale om et hændeligt uheld, hvor der er noget, der er gået i stykker, lyder det fra kommunikationskonsulent Martin Særmark-Thomsen Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse om olieudslippet på Christiansø.

– Men selvfølgelig giver det anledning til, at vi skal vurdere, om der skal ændringer til i nogle systemer eller procedurer. Vi har modtaget en indberetning fra Christiansø, og det er helt normalt, at vi evaluerer sådan en sag og finder ud af, om der er nogle ting, der skal rettes op på. Der sker jo også menneskelige fejl, og når det er tilfældet, skal vi også se på, om vi kan gøre tingene på en anden måde. Generelt set, når vi har uheld – og det har vi jo, vi er en kæmpestor organisation med over 20.000 medarbejdere – ser vi på, hvad årsagen er, og er der noget, der skal rettes op på.

Kommunikationskonsulenten gør opmærksom på, at organisationen har sin egen store miljøorganisation, som det dog ikke er lykkedes ham at sætte Tidende i kontakt med for en kommentar.

– Men den har sammen med en ekstern rådgiver bistået Christiansø i forhold til, hvordan man bedst muligt kan rydde op efter det her, siger han.

Er der nogen, der vil blive draget til ansvar for olieudslippet?

– Nej, ikke i det her tilfælde, hvor det er en fejl på noget udstyr. Vi tilser jævnligt det udstyr, vi har, men ligesom der kan ryge en kølerslange på bilen, kan der også ske noget, som det vi har set på Christiansø.

Så der vil ikke være nogen personlige konsekvenser forbundet med den her sag?

– Nej, det vil der ikke være. Det er a day in the live. Der kan både ske nedbrud på udstyr, betjeningsfejl og så videre, og så ser vi på, om vi kan lære noget af situationen. Grunden til, at det er blevet mindre farligt at flyve i en flyvemaskine, er jo også, at hver gang et fly styrtede ned, så man på, hvad der gik galt og foretog nogle korrektioner. Det er det samme, vi gør her.

Fuldstændig tillid

Men i den her sag opdagede man oliespildet så sent, fordi man ikke kommer ind i generatorrummet i weekenden, og her var det ydermere jul. Kunne I finde på at stille krav om, at man også skal til at tjekke, at alt er, som det skal være, i weekenden og på helligdage?

– Man skal vurdere nu, om man skal lave en bedre rundering, eller om et alarmsystem kan sikre, at det ikke går galt. Men igen: Det skal stå mål med, hvad der er sket, og sandsynligheden for at der sker igen. I teorien kunne vi sætte en mand til at stirre på den slange i døgndrift, men det er de overvejelser, der bliver foretaget.

Umiddelbart siger administratoren på Christiansø, at han ikke vil ændre procedurerne, men at man muligvis vil kunne installere en alarm. Kunne I finde på at kræve det?

– Nej, det vil vi ikke gå ind og sige, at der skal. Systemerne derovre bliver jævnligt efterset og vedligeholdt, og administratoren holder øje med tingene, så det er ikke sådan, at vi tænker, at nu skal der noget ekstra til.

I har tillid til, at det bliver håndteret som det skal?

– Fuldstændig, siger Martin Særmark-Thomsen.

Normalt vil tilsynsmyndigheden i sådan en sag om olieforurening være den berørte kommune, men Christiansø hører ikke under nogen kommune, da den er ejet af Forsvarsministeriet.

 

 

Historien kort

Den 27. december 2021 konstaterede Christiansø Administration en forurening efter spild af dieselolie i generatorrummet i Driftsvagten på Christiansø. Senere viste der sig også at være dieselolie i terrænet nordvest for Driftsvagten. Dieselolien stammer fra et defekt olierør på en generator, som producerer energi til Christiansø. Samlet set vurderes oliespildet at udgøre cirka 10 m3.

Der blev igangsat et miljøberedskab på øen med henblik på opsamling og begrænsning forureningens spredning. Blandt andre Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og beredskabet på Bornholm og eksterne eksperter har bistået med arbejdet.