10.000 liter olie lækket – nu er stort oprydningsarbejde i gang på Christiansø

10.000 liter olie lækket – nu er stort oprydningsarbejde i gang på Christiansø
Som det fremgår er det tale om et skrånende terræn, hvor olien kan opsamles i bunden. Foto: Søfæstning Christiansø
NYHED | ERTHOLMENE | ABONNENT | 10. JAN 2022 • 12:54
NYHED | ERTHOLMENE | ABONNENT
10. JAN 2022 • 12:54

– Vi opsamler nu olien og vandet, den er blandet med, og den bliver sejlet væk på Postbåden Peter i nogle store vandballontanke, og så kan det blive håndteret på Bornholm, fortæller chefen for Christiansø Administration, Søren Thiim Andersen.

På Christiansø er et stort oprydningsarbejde i gang efter at et defekt olierør på en generator har lækket cirka 10.000 liter olie.

Det fortæller TV 2/Bornholm.

På administrationens officielle hjemmeside finder man da også under overskiften "Miljøuheld på Christiansø" følgende opslag:

"Den 27. december 2021 konstaterede Christiansø Administration en forurening efter spild af dieselolie i generatorrummet i Driftsvagten på Christiansø. Senere viste der sig også at være dieselolie i terrænet nordvest for Driftsvagten. Dieselolien stammer fra et defekt olierør på en generator, som producerer energi til Christiansø. Samlet set vurderes oliespildet at udgøre cirka 10 m3. Der er igangsat et miljøberedskab på øen med henblik på opsamling og begrænsning forureningens spredning. Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og beredskabet på Bornholm bistår med arbejdet".

Til Tidende oplyser chefen for Christiansø Administration, Søren Thiim Andersen, at der er tale om en returslange til en af de motorer, der laver strøm og varme til Christiansø, der er knækket.

– Derfor er der lækket olie dels i generatorrummet, hvor motoren står, men derudover er noget af olien også sivet ud i terrænnet, siger han og fortæller, at der står tre tanke med med hver 30.000 liter olie i, når de er fyldt op.

Olien bruges til på dieselgeneratorerne, som producerer både strøm og varme.

Har I haft eksternt personale på besøg til at hjælpe jer med problemet?

– Når sådan noget sker, laver vi dels et miljøberedskab lokalt på øen, dels indberetter jeg situationen til Forsvarets Ejendomsstyrelse, som så assisterer os i den videre håndtering, siger administratoren.

– Så ejendomsstyrelsen har været konsulent på sagen, og vi har haft en konsulent på besøg i et par dage i sidste uge fra en rådgivende konsulentvirksomhed, der hedder Niras, som har hjulpet os med, hvilket set up vi skulle lave i forhold til håndteringen af sagen.

– Vi opsamler nu olien og vandet, den er blandet med, og den bliver sejlet væk på Postbåden Peter i nogle store vandballontanke, og så kan det blive håndteret på Bornholm.


I disse tanke bliver vandet og den opsamlede og olie, som er blevet adskilt, fragtet til Bornholm, hvor forureningen bliver håndteret. Foto: Søfæstning Christiansø


Regnvejr hjælper

Søren Thiim Andersen fortæller, at der ikke er løbet olie til havs.

– Den er forblevet i terrænnet, siger han.

– Der er tale om et skrånende terræn, hvor vi for enden har lavet et mindre hul, som kan minde om en stor vandpyt, og der siver det ned. Vi suger så olien og vandet op med elektrificerede pumper, hvorefter væsken ryger igennem en olieudskiller, som skiller vand og olie fra hinanden, og begge væsker bliver fragtet til Bornholm.

Hvornår tror du, I kan lægge hele problematikken bag jer?

– Problemet er, når vi samler det op på den her måde, at det er meget afhængigt af vejr og vind, hvor lang tid, det kommer til tage. Vi lader det være op til vores rådgivere at vurdere, hvornår vi kan stoppe indsatsen, men jeg forestiller mig, at det kommer til at tage et længere stykke tid, siger Søren Thiim Andersen.

– I sidste uge løb der for eksempel rigtig meget vand til, så da fik samlet en større mængde væske op, men lige i de her dage regner det ikke, og så kommer der ikke så meget flow i vores indsamling.

En god regnskylle er virkeligheden godt?