Leder: Lad os åbne lidt mere!

Leder: Lad os åbne lidt mere!
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 15. MAR 2021 • 20:39
Af:
Øjvind Hesselager
| ABONNENT
15. MAR 2021 • 20:39

LEDER

Paradokser er der nok af i denne coronatid. Vi kan alle undre os over, at det kun er folkemoralen, der afgør, hvor tæt vi står på hinanden i supermarkedet. Mens andre aktiviteter er helt lukket ned.

Selv om det umiddelbart ser mystisk ud, så er der selvfølgelig en forklaring.

En skoleklasse, der forsamles, har en bestemt teoretisk mulighed for at skabe x antal nye smittede, som skal håndteres på en given måde i smitteopsporingen med en given risiko for yderligere smittede.

Og folk, der går på restaurant, har en bestemt forventet adfærd, som gør, at her et risikoen måske større. Også fordi vi her i lang tid er sammen med mennesker, vi normalt ikke er i smittekæde med. Det gør opsporingen sværere.

På Bornholm er vi blevet tilgodeset med retten til at risikere at sprede mere smitte end resten af landet. Fordi vi har vist, at vi kan styre det. Og fordi der er indført et krav om test ved alle rejser til og fra Bornholm.

Hvorfor stoppe her?

 

Kulturministeren burde vælge at
skubbe til sine kolleger i regeringen
og opfordre til, at Bornholm får
bevilget endnu en luns frihed.

 

Hvornår kan vi få sat gang i de sidste dele af menneskelivet? Komme ud og møde andre til en udstilling. Eller nyde noget af den gode mad, der serveres på vores restauranter?

Når mange af os nu er så gennemtestede, ville det næppe være et problem for os, at skulle vise en negativ test på museet, spillestedet eller den lokale café.

Og præcis det har bornholmske Peter Juel-Jensen (V) stillet spørgsmål til kulturminister Joy Mogensen (S) om:

"Er ministeren enig i, at nu er det tiden til, at også kulturlivet bliver en del af testøideen?"

Det kan være svært at måle den egentlige hensigt med den slags spørgsmål. Ønsker afsenderen lidt hurtig profilering og presseomtale? Eller er der helt reelt tale om, at spørgeren mener, at spørgsmålet vil medføre en ny beslutning?

De fleste af den slags spørgsmål bliver under alle omstændigheder pareret af svareren. Sådan kan også gå i dette tilfælde. Kulturministeren er underlagt den fælles strategi fra regeringen, og der bliver ikke meldt særskilt og ny politik ud via svaret.

Men Peter Juel-Jensen har måske også en anden dagsorden. Han vil "holde Bornholm i frisk erindring" hos regeringen. Og så mener han, at det bornholmske kulturliv fortjener at få klar besked om, hvordan og hvornår de kan åbne for publikum. Det viser han sit bagland.

Og det er en helt rimelig forventning. Mange danskere vil holde sommerferie under hjemlige himmelstrøg, og en del vil søge mod Bornholm. Hvor mange afhænger selvfølgelig ikke mindst af, hvilke tilbud vi har.

Slå dørene op, lyder det derfor fra Peter Juel-Jensen.

– De er godt klar over, at det bliver under nogle andre forhold. Men man kan lige så godt komme i gang, som han formulerer det.

Budskabet er korrekt. Kulturministeren burde vælge at skubbe til sine kolleger i regeringen og opfordre til, at Bornholm får bevilget endnu en luns frihed. Vi ved godt, det er under ansvar. Det ansvar, har vi vist, at vi kan tage.