Leder: Julefreden er sikret, men korridoren mangler

Leder: Julefreden er sikret, men korridoren mangler
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 23. DEC 2021 • 05:30
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
23. DEC 2021 • 05:30

Det er en super god løsning nu og her, at Bornholm fortsat har fri adgang til Danmark gennem Sverige. Men vi er langt fra at kunne sove trygt.

Natten igennem har mange af os gruet for, om svensken gav os en ny juletragedie i stil med sidste år.

For et år siden lukkede Sverige grænsen for alle udlændinge uden svensk bopæl og lod kun borgere med bornholmsk folkeregisteradresse slippe igennem. Det lukkede hurtigfærgeforbindelsen fra Ystad henover julen og isolerede Bornholm med over fem timers færgerejse til Køge og fly som de to eneste forbindelsesled til resten af landet.

I går meddelte svensken, at man arbejdede på den lukning, der nu træder i kraft: Alle udlændinge over 12 år kan kun komme over grænsen med en maksimalt 48 timer gammel pcr-test.

I Danmark har man netop indskærpet, at kun borgere, der har symptomer eller har været i nærkontakt med en smittet, skal benytte de sikre pcr-test. De har de fleste steder langt mere end 48 timers ventetid og derefter mere end 24 timers svartid.

I det lys vil det blive meget svært at komme til og fra Bornholm med mindre end to dages varsel.

Derfor er det en helt fantastisk julegave, at truslen om svensk grænselukning denne gang ikke rammer Bornholm. Ifølge vores bornholmske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), bliver der fri rejse ind og ud af Sverige, når man skal fra eller til Bornholm. Det er formidabelt for vores samfund. Det er nødvendigt.

Vores sundhed, samfund og erhvervsliv er afhængig af at kunne komme frem og tilbage, og selvom julefreden kan holde covid for døren, så skal vi stadig fungere som samfund.

Derfor er det også trist, at det svenske juleeventyr foreløbig har en ulykkelig slutning.

I dag, 12 måneder efter Sverige lukkede grænsen sidst, eksisterer der stadig ikke en løbende aftale om en permanent bornholmsk korridor gennem Sverige. En aftale der gør, at vi altid kan være sikre på at komme igennem Sverige til Danmark og hjem igen. Borgere, politikere og erhvervsliv har råbt op om nødvendigheden af en sådan aftale for Bornholm og dermed Danmark. Men det er ikke lykkedes.

Trods nordisk samarbejde og fælles EU-medlemskab skal vi stadig sove uroligt og være prisgivet svenskens luner, hvad angår forbindelsen til resten af landet.

Den nye grænselukning er et bevis på, at korridoren er endnu mere nødvendig end nogensinde.