Kvanefjeld rummer mindst 27.000 tons uranmalm, og selv da vil uran kun være et biprodukt, hvis det australske selskab får lov til at udvinde de mange sjældne grundstoffer, hvoraf en del bliver brugt i elektroniske produkter. Til dato er svimlende en milliard tons mineralressourcer fundet på det grønlandske fjeld, det meste af det tilmed helt synligt og oppe ved jordoverfladen.
Og mineralerne er oveni købet lette at bearbejde. Det er simpelt og billigt, og Narsaq har allerede en udskibningshavn. Udsigten til at blive en af verdens største leverandører af nogle af verdens mest sjældne grundstoffer rækker rigeligt til at sikre mineprojektet mange fortalere.
Sammen med forskere fra Aarhus Universitet konkluderede Grønlands Naturinstitut i januar, at mineprojektet "med stor sandsynlighed" vil kunne gennemføres uden at gøre skade på miljøet. Men stadig kun "med stor sandsynlighed", ligesom eksperterne mere graverende så et behov for nye feltstudier "i de tilfælde, hvor selskabets konklusioner vedrørende væsentlige miljøeffekter er baseret på antagelser fremfor feltundersøgelser".
"Antagelser"...? Australierne har åbenbart så travlt med at ramme den grønlandske malm, at de på helt væsentlige punkter nøjes med at "antage", hvad der kunne (og måske særligt ikke kunne...) gå galt og hvordan.
Det virker ikke specielt betryggende, og set i det lys forstår man udmærket, at projektets modstandere vandt det grønlandske valg rimelig klart. Vi havde heller ikke stillet os tilfreds med så gedulgte garantier, hvis Hasle havde været Narsaq.