Leder: Det sterile tomrum

Leder: Det sterile tomrum
Kommunalbestyrelsesmøde september 2020. På torsdag er mødet digitalt, selv om andre dele af samfundet er åbnet. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
DEBAT | Onsdag 28. april 2021 • 20:44
Jakob Marschner
Journalist
DEBAT | Onsdag 28. april 2021 • 20:44

LEDER

Samfundet vågner. Vi på Bornholm fik tilmed lov at gå en lille smule foran. Butikkerne har længe været åbne, børnene er tilbage i skolerne, restauranter og barer har også slået dørene op. Så at sige ingen bornholmere bliver længere fundet coronapositive.

Krav til test er der stadig, og ingen med mundbind ligner længere en bankrøver eller noget, der er trådt ud af en film med John Wayne. Men coronadvalen er på retur, vaccinen ruller ud over landet, og hvis skidtet ikke muterer igen, kan det hele snart høre fortiden til.

Rønne Rådhus' byrådssal kandiderer ganske stærkt til titlen som det mest coronasikre sted på Bornholm. Er man meget, meget nervøs for corona, skulle man spørge kommunen, om man ikke kunne få lov til at bygge en bivuak i et hjørne.


Det er der selvfølgelig kun godt at sige om. Men så meget desto mere må man bare også undre sig over, at kommunalbestyrelsen igen i aften skal holde sit månedlige møde på Skype.

Der er sat plexiglasplader op i byrådssalen. De 23 medlemmer har ved tidligere møder siddet forskudt for hinanden, og skulle man have valgt at mødes fysisk i aften, havde en negativ coronatest også her fungeret som balkort. Rønne Rådhus' byrådssal kandiderer ganske stærkt til titlen som det mest coronasikre sted på Bornholm. Er man meget, meget nervøs for corona, skulle man spørge kommunen, om man ikke kunne få lov til at bygge en bivuak i et hjørne. Man ville sikkert få nej, men det ville være et helt umådeligt sikkert sted.

Ens undren bliver kun større af, at det har vist sig umuligt at få noget svar på, hvorfor det igen må være sådan. Men så meget ligger fast, at det er et meget lille fåtal af medlemmer, der vælger et umuliggøre et rigtigt, fysisk møde for de mange. Præcis hvad der nager dem og holder ikke bare dem, men alle 23 hjemme bag skærmen, står derimod fuldkommen uklart.

– Der kan være mange forskellige begrundelser, sagde i går borgmester Thomas Thors her på stedet med et af de ordvalg, som man nu en gang kan bruge, når man vil vide sig fuldkommen sikker på ikke at have sagt et ord for meget.

Anderledes rent ramte DF's Linda Kofoed Persson bolden, da hun fik den: De få nervøse burde melde sig syge og sende suppleanten, sagde hun. Ja, selvfølgelig, sværere behøver det nemlig ikke at være.

Hvorfor betyder det noget? Fordi der længe har været enighed om, at man på rigtige fysiske møder kommer bedre rundt om politiske sager og træffer bedre beslutninger end på digitale møder. Fordi noget ganske enkelt går tabt, når folk taler til hinanden på en skærm. Og fordi hvad der ligner en overforskræmthed lige nu helt unødvendigt holder hr. og fru Bornholm tilbage fra at følge vigtige sager blive behandlet ved faktisk selv at være til stede. Ikke mange bruger den mulighed, nuvel da. Men det er stadig meget værd, at den findes.

Coronavirus trives skidt i sterile, isolerede bobler. Det gør et demokrati desværre bare også. Så måtte vi om en måned være kommet så langt, at også de helt få og allermest nervøse igen tør genoptage også den del af virkeligheden. I stedet for at holde ikke bare sig selv, men os alle ude af et af de allermest coronasikre rum på Bornholm.

FÅ ABONNEMENT