Leder: Cyberkriminalitet rammer også Bornholm

Leder: Cyberkriminalitet rammer også Bornholm
LEDER | DEBAT | BORNHOLM | Tirsdag 28. september 2021 • 07:30
LEDER | DEBAT | BORNHOLM | Tirsdag 28. september 2021 • 07:30

Det gælder om at sikre sig digitalt. Denne uge er en god uge til formålet.

Pas på din kode og hav styr på backup. Det er to gode råd, som blandt andre Digitaliseringsstyrelsen med en ny kampagne forsøger at få os til at forstå.

Vi er på Bornholm et mega digitaliseret samfund med webbank, digital selvbetjening hos kommunen, Mobilepay og ikke mindst et stærkt digitalt Tidende. Men den super tjekkede digitale verden har en skyggeside. Muligheden for cyberangreb.

Sidste år fik Bornholms Politi 156 anmeldelser om cyberkriminalitet. Ritzaus Bureau oplevede sidste år dette på aller værste vis, hvor kriminelle infiltrerede serverne og krypterede al data. De efterlod et krav om løsepenge for at gøre data brugbar igen. Ritzau klarede den ved at genopbygge al data i stedet og lod være med at forhandle med forbryderne. Men det er ikke altid, man kan det.

For den enkelte læser kan både virksomheds-pc, hjemmecomputer eller mobiltelefon ende samme sted. Cyberkriminelle kan snuppe hele billedsamlingen eller kopiere den digitale identitet og købe stort ind. Det er forfærdeligt pludselig at have overtræk på kontoen, solgt huset og optaget et kæmpe lån eller bare mangle sine data.

Det er heldigvis nemt at gøre det svært for forbryderne. Ligesom man kan låse døren til sit hus og på den måde holde de fleste indbrudstyve ude, så gælder der lignende regler i den digitale verden. Her er låsen til computeren, den kode man benytter. Det vigtigste er at have en unik kode, som man ikke bruger andre steder – overhovedet ingen andre steder! Genbruger man koden, lægger man egentlig en kopi af hoveddørsnøglen hos naboen, og så er det kun et spørgsmål om tid, før en indbrudstyv snupper den hos naboen eller naboens nabo, der har gjort det samme. Så går de lige ind. Den unikke kode skal være over 12 tegn og ikke bestå af et almindeligt ord som f.eks. ’Bornholmeren’. Mens HvidLuft-19 er svær at gætte for en hacker.

Den digitale sikring er ikke kun et personligt anliggende. Når vores fælles samfund er bygget op om digitale adgange har vi en pligt overfor fællesskabet til at låse døren, så systemerne ikke styrter sammen. Arbejdspladsen kan gå konkurs, hvis den forkerte hacker får fat i ens kodeord og går ind i it-systemerne.

Allerede på fredag skal vi alle sammen til at skifte fra NemID til MitID. Det er en sikkerhedsopdatering af loginsystemet, hvor nøglekortet forsvinder, og NemID-app'en opdateres med data fra brugerens pas. Det er en god anledning til lige at dobbelttjekke, om man nu også har en unik kode til de vigtige konti.

Er uheldet ude, er den bedste forsikring backup. Hos firmaer varetages den slags professionelt. Men private brugere kan også købe sig til onlineløsninger som Dropbox, iCloud, OneDrive og Google Drive for at sikre sig, hvis uheldet er ude. Det er også en god ide at have en digital faldskærm.

FÅ ABONNEMENT