Leder: Bornholm bør tale sin sag op

Leder: Bornholm bør tale sin sag op
Ystad Havn. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 13. FEB 2021 • 06:59
Af:
Øjvind Hesselager
| ABONNENT
13. FEB 2021 • 06:59

LEDER

Tænk hvis vi kunne åbne flere butikker, spisesteder og uddannelser.

Tænk, hvis vi kunne rejse frit frem og tilbage fra Bornholm gennem Sverige.

Vi er nu der, hvor smittetrykket i udvalgte regioner – ikke mindst på Bornholm – er så lavt, at der med de nuværende regler og restriktioner udspiller sig næsten barokke situationer.

Tag bare rejsen gennem Sverige:

Hvis du sejler med færgen til Ystad med den påkrævede negative covid-19-test, bliver du mødt af grupper af tætstående svenske betjente, der venligt tjekker dine papirer.

 

Vi kommer ikke uden om at
diskutere, hvordan og hvornår
jerngrebet om Bornholm skal lempes.

 

Men er de selv testet? Og hvorfor bruger de ikke mundbind?

Forleden blev en rejsende fra Bornholm afvist i Sverige, fordi hans negative covid-19-test var 48 timer og 20 minutter gammel. De 20 minutter gjorde, at han måtte sejle retur til Rønne og få lavet en ny test og derpå gennemføre rejsen igen.

Vi kommer ikke uden om at diskutere, hvordan og hvornår jerngrebet om Bornholm skal lempes.

Desværre er der ikke udpræget politisk vilje til det lige nu. Borgmester Thomas Thors (S) varslede den 5. februar, at han ”om et par uger” ville henvende sig til svenskerne for at høre, om de vil lempe på reglerne.

Vi er halvvejs gennem de to uger. Næste fredag er det tid til at øge presset på svenskerne for en permanent ordning.

Det bør ske med et massivt tryk. Sverige fremstår ikke som en nation, der har så meget styr på corona, at de kan stille krav til danske statsborgere, der vil rejse mellem danske regioner via Sverige. Vi er mindst lige så gode som svenskerne til at håndtere smitten. Mindst.

Og så er der hele spørgsmålet om den regionale åbning. Senest har regeringen givet udtryk for, at den er tilhænger af regionale genåbninger. Og Søren Schow, gruppeformand for Venstre, har tilsluttet sig det budskab.

– Vi mangler virkelig en plan for genåbningen, lyder det fra ham.

Det er rigtigt. Bornholm er en af de 15 kommuner, der ligger under myndighedernes bekymringsgrænse. Fra flere af disse kommuner lyder der en direkte opfordring om at åbne. De ønsker debatten.

Men Bornholms borgmester, Thomas Thors (S), har valgt et standpunkt, hvor han ”ligger i læ” af sundhedsmyndighedernes vurderinger.

– I den udstrækning, de siger, at det er forsvarligt, at vi gør sådan og sådan og sådan, tager vi imod det med kyshånd, som han siger.

Dermed er Bornholm lige nu i en selvvalgt passiv og afventende situation i forhold til hele coronasituationen. Det gælder for rejsen gennem Sverige. Det gælder for en regional åbning af Bornholm.

Det ville være dejligt med en mere offensiv strategi, hvor vi lokalt er med til at sætte den lokale dagsorden – og ikke bare venter på, at andre tager beslutningerne for os.

Ja, det kræver politisk mod at indtage et standpunkt. Man risikerer ikke at få ret.

Men Bornholm har brug for en stemme, der taler regionens interesser op i offentligheden. Vi vil høres og have indflydelse på beslutningerne.