Thomas Thors: 'Genåbning skal være fagligt og ikke politisk funderet'
Det skader ikke noget, at man kender lidt til tingene, mener Thomas Thors. Arkivfoto: Jacob Jepsen

11. FEB 2021 • 14:34 • AF TORBEN ØSTERGAARD MØLLER • GRATIS

Thomas Thors: 'Genåbning skal være fagligt og ikke politisk funderet'

CORONA

Regional genåbning – TV 2 har citeret Socialdemokratiets sundhedsordfører i Folketinget, Rasmus Horn Langhoff, for at sige, at regeringen nu er positivt indstillet over for sådan et tiltag.

I givet fald kunne man forestille sig, at de 12 kommuner, som ligger under myndighedernes bekymringsgrænse, ville komme i spil, og blandt dem finder man Bornholm.

Bornholms borgmester, Thomas Thors, har tidligere udtalt, at han han ikke mener, det er på sin plads at presse på for en regional genåbning, men hvad siger han i dag?

– Jeg vil sige, at vores holdning hele tiden har været, at vi retter os efter sundhedsmyndighedernes vurderinger, og i den udstrækning, de siger, at det er forsvarligt, at vi gør sådan og sådan og sådan, tager vi, som jeg tidligere har sagt, imod det med kyshånd, siger han.

– For det er klart, at ikke mindst vores erhvervsliv jo er belastet af det her, men jeg vil ikke tage et selvstændigt initiativ og presse på for det. Det her skal være fagligt funderet og ikke politisk funderet, set fra Bornholms side. At partiet overordnet siger, at det gerne vil have, at sundhedsmyndighederne går ind og kigger på mulighederne, kan jeg kun have sympati for, men udgangsmæssigt skal det ikke være sådan, at jeg kommer og siger, at nu skal vi gøre sådan og sådan på Bornholm.

– Det skal også ses i den sammenhæng, at vi rent faktisk i øjeblikket presser på for at få åbnet vores trafikkorridor gennem Sverige frem og tilbage til København, som jo givetvis – hvis det bliver, som vi ønsker – i sig selv øger risikoen for, at vi får folk herover, som måtte være smittefarlige, siger Thomas Thors.

Det, du siger, er altså, at du ikke vil henvende dig til regeringen i forhold til en regional genåbning og sige, at "den er vi med på"?

– Nej, jeg mener, at når det udspil måtte komme, bliver det behandlet af sundhedsmyndighederne, og der skal være en form for enighed. Det, der er vigtigt for mig at sige – og det gælder i alle sammenhænge i den her pandemi – er, at vi skal rette os efter sundhedsmyndighederne, og finder de, når de kigger på alle områder og tager alle aspekter i betragtning, at det vil være forsvarligt med genåbning, så tager vi imod det naturligvis, men vi skal ikke insistere.

Lægen eller politikeren?

Jeg har talt med Søren Schow fra Venstre, som siger, at han ikke mener, at du ønsker at lukke op, og at du ifølge hans betragtning stadig er læge og måske ser på det ud fra et strengt lægeperspektiv om at undgå smitte. Hvad siger du til det?

– Jeg vil bare sige, at det aspekt, vi i den her sammenhæng skal have med, er, at der går kun nogle få måneder, inden alle vores rigtig udsatte og sårbare borgere er vaccineret, så det er den her korte tid, vi skal underkaste os de restriktioner, der er. Jeg har naturligvis meget øje for, at vi har en anderledes sammensætning af vores befolkning med en høj andel af ældre og meget ældre og derfor med al sandsynlighed også en større andel af særligt udsatte. Det skal vi tage med i vores overvejelser. Plus, altså, det med at vi ønsker en åben landevej til København gennem Sverige.

Er det lægen eller politikeren, der taler nu? Eller kan de slet ikke adskilles?

– Det er borgmesteren, der taler i den her sammenhæng, ler Thomas Thors.

– Men det skader jo ikke noget, at man kender lidt til tingene.

Ud over Bornholm er de kommuner, som ligger under myndighedernes bekymringsgrænse, hvad angår smitte, følgende:

Læsø, Ærø, Samsø, Lemvig, Tønder, Viborg, Nordfyns, Halsnæs, Haderslev, Aabenraa og Skive.
Bornholms Tidende
Nørregade 11-19
DK-3700 Rønne
CVR Nr: 35244115

Tlf.: 5690 3000
E-mail: Redaktionen

Chefredaktion
Øjvind Hesselager (chefredaktør)
oh@bornholmstidende.dk

Direktion
Kim Eland (adm. direktør)

Webmaster: Webmaster

Kontakt
Kontakt os
Abonnementsbetingelser
Cookie og privatlivspolitikHotline
Har du et tip eller hastende
redaktionelle henvendelser uden
for kontortid er du velkommen til at bruge linket her:Tip avisen.

© Copyright 2021 Bornholms Tidende.