Leder: 100 års fødselsdagen – beviset på vores stærke samfund

Leder: 100 års fødselsdagen – beviset på vores stærke samfund
LEDER | ABONNENT | 11. MAJ 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
11. MAJ 2022 • 05:30

Når Bornholm kan hjælpe 100-årige Else med at få besøg af sin 97-årige blinde søster Mary, så har vi et godt eksempel på, hvor stærkt vores lokale samfund er.


Søndag var en festdag på Plejecenter Snorrebakken i Rønne. Her kunne Else Lund fejre sin 100 års fødselsdag. Hele familien var samlet til kaffe i festsalen, hvor den 100-årige og nu blinde Else Lund blev behørigt fejret. Da Else blev født, var 1. verdenskrig netop overstået, børserne endnu aldrig krakket, og den ikoniske Ford T var stadig i produktion. Bornholms Borgmester var netop hjemvendt fra Aabenraa efter at have forhandlet levering af sten til moler, og gøgen var netop begyndt at kukke på Hammeren.

Heldigvis for Else Lund, for hendes familie og for hele vores samfund, var Elses 97-årige blinde og plejekrævende søster Mary Nielsen også med søndag. Hun bor ikke på Bornholm, men i Lejre. Derfor var det ekstra vanskeligt for hende at kunne være med. Hun skulle arrangere rejse til Bornholm og nødvendig pleje under sit ophold for at kunne klare sig.

Det lykkedes hende gennem sin hjemkommune at bestille og få den nødvendige hjælp til sit ophold fra den bornholmske hjemmepleje. Den hjælp muliggjorde, at 100-årsdagen blev fuldkommen. At kunne hjælpe en blind 97-årig kvinde til Bornholm og sikre hjemmehjælp undervejs, er en større og bekostelig opgave.

Vi skriver ofte om alle de udfordringer vores samfund har med at hjælpe de svage og have ressourcer til det. Den fuldkomne 100-årsdag på Snorrebakken er et glædeligt bevis på, at vores samfund er superstærkt på mange områder og bruger mange kræfter på at hjælpe dets borgere til et godt liv. Det er værd at glæde sig over, at vi er så stærke.

Selvom ressourceforbruget nok er bemærkelsesværdigt, så blev Mary Nielsens besøg på Bornholm ikke en ekstraomkostning for Bornholms Regionskommune. Regningen for opholdet bliver sendt videre til Marys hjemkommune Lejre. Det samme gør sig gældende, hvis en bornholmer gør brug af samme mulighed den anden vej.