Landbruget står for mere end en tredjedel af det danske klimagasudslip, det udpiner jorden, forurener naturområder, vandløb og havet med nærings- og giftstoffer, og sammen med skovbruget har det fjernet store dele af vandet fra vores landskaber.
Det er ikke fødevareproduktionen som sådan, der skal reduceres, men husdyrproduktionen, som er skyld i enorme udledninger af metan, lattergas og CO2, lægger beslag på arealer svarende til næsten det halve af Danmark, og derudover har gjort sig afhængig af sojaimport fra Sydamerika, der bidrager til at ødelægge skove, som har betydning for hele klodens vandkredsløb, natur og klima.
Den seneste rapport fra FNs klimapanel, der udkom denne uge, tegner et dystert billede af vore børns og børnebørns fremtid, med temperaturstigninger på 3,6-4,4 grader om 80 år, hvis udledningerne fortsætter som i dag. Vi har stadig en lille mulighed for at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader, men det forudsætter blandt andet, at vi evner at forandre på vores fødevareproduktion. Det er man i gang med i mange europæiske lande, og også bornholmske landmænd må påtage sig deres del af ansvaret for, at vores klode fortsat skal være et godt sted at leve.
Truer økonomien