Det er ikke fødevareproduktionen som sådan, der skal reduceres, men husdyrproduktionen, som er skyld i enorme udledninger af metan, lattergas og CO2, lægger beslag på arealer svarende til næsten det halve af Danmark, og derudover har gjort sig afhængig af sojaimport fra Sydamerika, der bidrager til at ødelægge skove, som har betydning for hele klodens vandkredsløb, natur og klima.
Den seneste rapport fra FNs klimapanel, der udkom denne uge, tegner et dystert billede af vore børns og børnebørns fremtid, med temperaturstigninger på 3,6-4,4 grader om 80 år, hvis udledningerne fortsætter som i dag. Vi har stadig en lille mulighed for at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader, men det forudsætter blandt andet, at vi evner at forandre på vores fødevareproduktion. Det er man i gang med i mange europæiske lande, og også bornholmske landmænd må påtage sig deres del af ansvaret for, at vores klode fortsat skal være et godt sted at leve.
Truer økonomien
Det er ikke kun 'sjældne arter', som Tolstrup siger, vi gennem internationale aftaler og national lovgivning prøver at beskytte, men først og fremmest økosystemerne, der forsyner os med rent vand, luften, vi indånder, en frugtbar jord, bestøvning af planter, sikring mod ekstremvejr og utallige andre goder og tjenester.
Når mange arter er blevet sjældne eller allerede er uddøde, skyldes det hovedsageligt, at de levesteder, de har tilpasset sig gennem millioner af år, er forsvundet til fordel for bebyggelse, infrastruktur og et mere effektivt land- og skovbrug. Alle arter indgår i komplicerede samspil med andre arter og det fysiske miljø, og når miljøet forandres, for eksempel ved at det bliver varmere, tørrere eller mere næringsrigt, kan det påvirke hele næringskæder og økosystemer.