Landanlægget kan overraske os positivt

Landanlægget kan overraske os positivt
LEDER | 4. FEB 2023 • 05:30
LEDER
4. FEB 2023 • 05:30

Det tegner forbløffende flot med det kommende landanlæg til energiøen - det bør det også gøre.

Torsdag aften præsenterede Energinet sit arkitekt- og ingeniørarbejde omkring udformningen af det gigantiske landanlæg til den enorme havmøllepark, som vi kalder Energiø Bornholm. Det tegner heldigvis langt mere lovende, end de fleste af os nok forventede.

Normalt vil man frygte et industrielt betonanlæg med hårde kanter og kolde overflader indhegnet i pigtrådshegn, der sender tankerne i retning af ubehagelige fangelejre. Men sådan ser det ikke ud, når ingeniørerne og arkitekterne viser deres skitser frem. Tværtimod.

Arkitekternes drømmeskitser viser bygninger pakket i hasleklinke-lignende kakler og dæmpede jordfarver. Det gør anlægget mindre fremmedgørende og industrielt. Der er også dristigt indsat runde hjørner og skrånende vægge, der igen gør byggeriet mere organisk og minder lidt om vikingeborge eller asiatiske templer. Oven i de varme farver og runde og skrånende former er der stadig tanker om at pakke byggeriet grønt ind med el-skoven, så naturen kommer til at dæmpe det brutale byggeri, hvilket også bidrager til oplevelsen af, at byggeriet ikke er så menneskefjendsk endda.

Landanlægget er med sin eksistens en gigantisk hyldest til vores natur, fordi den modtager og omformer enorme mængder af revolutionerende grøn energi til at omdanne vores samfund og bevare vores klode. Men som udgangspunkt er det ikke en smuk konstruktion. Derfor er de nye greb, der i meget stor grad er kommet fra sidste borgermøde, stærke og gode tiltag.

Men den mest vellykkede ide, der blev præsenteret på borgermødet torsdag, er tanken om at føre Risebækken ind imellem de store bygninger og anlægge en offentlig promenade tæt op ad bygningerne.

Ved at lade bækken risle mellem den grønne energimastodont og tillade almindelige borgere at komme helt tæt på de ubegribelige kræfter, åbner vi det grønne energiprojekt og gør det til en fælles oplevelse at fornemme de store kræfter, der er pakket i jordfarver og skov. Landanlægget vil kunne måle sig med Hammershus og bisonokser som udflugtsmål.

Næste opgave bliver nu, at kommunen insisterer på, at Energinet ikke smider sparekortet og alligevel bygger et discountbyggeri med stål, beton og pigtråd.