Kristendemokraternes fornuftige valg

Kristendemokraternes fornuftige valg
LEDER | ABONNENT | 9. NOV 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
9. NOV 2022 • 05:30

Kristendemokraterne kom endnu en gang ikke i Folketinget. Det giver god mening, at partiet nu fokuserer på lokalpolitik.


Partiformand Marianne Karlsmose har kaster håndklædet i ringen. Med 0,5 procent af stemmerne til tirsdagens folketingsvalg lå partiet så langt fra spærregrænsen på to procent, at det ikke var i nærheden af at komme i Folketinget. Derfor har formanden nu kastet håndklædet og anbefaler samtidig partiet at opgive drømmene i de næste fire år om at komme i Folketinget og derfor ikke kaste kræfter efter at blive opstillingsberettiget. I stedet skal partiet bruge kræfterne på lokalpolitik, hvor partiet har langt større opbakning.

Der giver virkelig god mening. Efter ikke at lykkes med at komme på tinge i 17 år, så er det langt stærkere at vokse sig store nedefra gennem kommunalpolitik. Den analyse deler de lokale kristendemokrater på Bornholm også. De er netop langt større end partiet på landsplan. På Bornholm har Bjarne Hartung Kirkegaard med sin baggrund i Indre Mission siddet i kommunalbestyrelsen for Kristendemokraterne siden 2007. Men allerede i 1986 fik han plads i Bornholms daværende amtsråd. Med et solidt og erfarent tag i lokalpolitikken lykkedes det også Bjarne Hartung Kirkegaard at løfte Kristendemokraterne op til firedobbelt niveau af landsgennemsnittet med en vælgeropbakning på to procent på Bornholm. Havde hele Danmark haft en Bjarne Hartung Kirkegaard i kommunalbestyrelsen, ville partiet sandsynligvis have klaret spærregrænsen og fået mandat i Folketinget. Det skete ikke, og nu skal partiet arbejde videre lokalt.

Kristendemokraterne fik ved sidste valg ’vikaren fra himlen’, Isabella Arendt, der stærkt kommunikerede partiets politik og fik stor medieopmærksomhed. Men inden dette valg, hvor Isabella Arendt var blevet formand, fik interne stridigheder i partiet hende til at forlade parti og formandspost, der blev overtaget af Marianna Karlsmose.

Specielt partiets kun halvklare holdning til abortmodstand med ønsket om at bevare abortlovgivningen og samtidig begrænse antallet af aborter med andre midler, har nok gjort det svært for partiet at få stemmer til at komme i Folketinget.

Det giver mening at satse lokalt.