Markant udmelding får støtte fra bornholmske toppolitikere

Markant udmelding får støtte fra bornholmske toppolitikere
Niels Chresten Andersen er veteran i KD, og han kan antallet af partiets fejlslagne forsøg på at komme i Folketinget på fingrene. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 7. NOV 2022 • 11:36
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
7. NOV 2022 • 11:36

Kristendemokraternes landsformand anbefaler efter partiets dårligste valgresultat nogensinde, at KD opgiver at stille op til Folketinget. Tre fremtrædende bornholmske kristendemokrater er enige med hende, men andre i partiet vil ønske at kæmpe videre, siger Niels Chresten Andersen.

 

Sidste uges valg til Folketinget blev det sidste, hvor vælgerne kunne stemme på Kristendemokraterne. I hvert fald hvis det står til både landsformand Marianne Karlsmose og KD's tre mest fremtrædende folk på Bornholm.

Marianne Karlsmose meddelte mandag, at hun stopper som landsformand. Samtidig anbefalede hun, at KD nu fokuserer udelukkende på regional- og lokalpolitik.

– Min anbefaling er, at vi ikke går i gang med at samle vælgererklæringer til næste folketingsvalg, men fokuserer på kommunal- og regionspolitik og på som meningsdannere at bidrage til den politiske debat, siger Marianne Karlsmose i en pressemeddelelse.

– Det er smerteligt, men nødvendigt, for jeg kan ikke længere se, hvordan vores parti skal få styrke nok til at komme tilbage i Folketinget, fortsætter hun.

Sode: Man sidder dybt i sofaen

Marianne Karlsmose lægger officielt sin holdning frem, når Kristendemokraternes hovedbestyrelse mødes på lørdag. Her vil hun møde fuld støtte fra Bornholm.

– Jeg er enig med Marianne. Hendes begrundelse kunne jeg nærmest også være kommet med. Jeg tror heller ikke på det længere. Jeg havde det også sådan før Mariannes melding, at jeg ikke vil samle vælgererklæringer ind mere, siger Martin Pihl Sode, formand for Kristendemokraterne på Bornholm.

– Nu har vi prøvet så mange gange, og med så dårligt et valgresultat, som vi fik, kommer man selvfølgelig til at tænke på, om det er værd at brug den tid, som det kræver, at samle vælgererklæringer igen. Når man går fra 1,7 procent til en halv procent af stemmerne, må man finde på noget andet, siger han.

– Efter sådan et nederlag sidder man lidt dybt i sofaen. Men det kan jo godt være, at man har mere mod på det om to måneder, siger Martin Pihl Sode.

Nogle vil kæmpe videre

Nogle i Kristendemokraterne har stadig mod på det. Det gælder også i partiets hovedbestyrelse. Også her forventer bornholmske Niels Chresten Andersen, medlem af hovedbestyrelsen og organisatorisk næstformand i partiet, at nogle vil holde på, at KD skal blive ved at stille op til Folketinget.

– Vores 56 kandidater var meget aktive, og der var stor gejst i valgkampen. Så der vil helt sikkert også være nogle, der vil sige, at vi skal fortsætte, siger han.

– Der vil også være nogle i hovedbestyrelsen, der vil sige, at vi bare må op på hesten igen, og så må vi præcisere hvad principprogrammet siger om, at vi mener, at kvinders ret til abort er ukrænkelig, men at vi arbejder for at holde antallet nede. Og at vi så må blive mere tydelige omkring det, siger Niels Chresten Andersen.

Holdningen vil dog ikke komme fra ham selv, for Niels Chresten Andersen er enig med Marianne Karlsmose i, at KD ikke skal samle flere vælgererklæringer for at stille op til folketingsvalg.

– Jeg vil formulere det lidt anderledes, men jeg er enig i Mariannes konklusion. Men jeg vil sige det sådan, at nu trykker vi på pauseknappen i forhold til at stille op til Folketinget, ligesom vi har gjort det med valgene til Europa-Parlamentet. Og så koncentrerer vi os om regional- og kommunalpolitik, siger han.

KD er stærkere lokalt

Niels Chresten Andersen er veteran i KD, og han kan antallet af partiets fejlslagne forsøg på at komme i Folketinget på fingrene.

– Det er nu seks folketingsvalg i træk, at vi ikke er kommet ind. Og det er et kæmpe arbejde at samle vælgererklæringer ind, og den tid vi bruger på det, kan vi ikke bruge på politik. Dertil kommer, at vi lige har fået vores dårligste valgresultat nogensinde, siger han.

– Vi nedlægger ikke partiet, men vi står bare stærkere ved kommunalvalg end ved folketingsvalg, også på Bornholm, og så giver det god mening at koncentrere os om det i stedet for at fare ud og samle vælgererklæringer igen.

– Vi lader ikke vores 12 medlemmer af kommunalbestyrelser og regionsråd i stikken. Men vi laver en model som også Slesvigsk Parti og koncentrerer os om de lokale valg, siger Niels Chresten Andersen.

Bornholmeren er også på vej mod at stoppe som KD's organisatoriske næstformand.

– Jeg har for længe siden meddelt, at jeg vil stoppe som organisatorisk næstformand, så det gør jeg også på lørdag, siger han.

– Jeg havde tænkt det samme som Marianne, og det har jeg ikke gjort før. De andre gange har jeg kastet mig ud i at samle vælgererklæringer allerede dagen efter valget. Man skal også bare bruge rigtig meget energi på det, og den skal så tages fra det andet politiske arbejde, siger Bjarne Hartung Kirkegaard. Arkivfoto: Jacob Jepsen

 

Hartung: Det er krævende

Også medlem af kommunalbestyrelsen Bjarne Hartung Kirkegaard har det sådan, at han har samlet sine sidste vælgererklæringer om folketingsvalg.

– Jeg havde tænkt det samme som Marianne, og det har jeg ikke gjort før. De andre gange har jeg kastet mig ud i at samle vælgererklæringer allerede dagen efter valget. Man skal også bare bruge rigtig meget energi på det, og den skal så tages fra det andet politiske arbejde, siger han.

– Jeg synes, at vi havde en fin valgkamp, og jeg synes, at vores sang var den bedste af alle partiernes. Men det nytter jo ikke noget, hvis vælgerne mener, at det skal være noget andet, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

I valgkampen oplevede han, at KD blev klemt.

– Der var kamp om midten, og så skal der meget til, før folk ser vores vej. Vi oplevede så også, at andre partier overtog noget af vores politik. Vi vil for eksempel sidestille psykisk sydom med fysisk sygdom, men når jeg så hører Lea Wermelin (S) sige det samme, bliver det også sværere at trænge igennem med som en grund til at stemme på os, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

– Jeg vil skulle snakke politik med vores andre folkevalgte rundt om i landet, og jeg synes også, at jeg har et udmærket bagland på Bornholm. Min hverdag bliver ikke særlig meget anderledes, for jeg vil stadig løfte de opgaver, som jeg har i kommunalbestyrelsen, siger han.