Kaas: Socialt, lokalt og globalt

Kaas: Socialt, lokalt og globalt
LEDER | 23. FEB 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER
23. FEB 2024 • 05:30

Et nyt initiativ byder på et mønstereksempel på, hvad gode kræfter kan udrette, når de forenes i fællesskabets ånd.

Bofa har sammen med Sten Andersen fra SA-Service i Nexø og ungdomsuddannelsen FGU taget hul på et spændende projekt, som på både det sociale, det lokale og det globale niveau viser lovende takter.

Når du i fremtiden smider din vaskemaskine, dit komfur eller andre hårde hvidevarer ud, kan de i stedet for blot at blive sendt væk fra øen til genanvendelse, ende med at indgå i et nyt kredsløb.

Bofa har stillet en container til rådighed på genbrugspladsen i Knudsker. Her bliver de kasserede hvidevarer hentet af elever fra FGU, som tager dem ind på et værksted og giver dem et tjek. Bofa får dem tilbage og vurderer, om der er en fremtid i dem, og så står Sten Andersen ellers klar til at gøre hvidevarerne up to date, så de kan tage en ny tørn et sted ude i en husholdning eller andetsteds.

I en tid med stort fokus på alt for lang tids rovdrift på klimaet kan man kun bifalde, når nogen gør noget, der hjælper os i en grønnere retning, og hvis man kan få en kasseret ovn til at tage 10 år mere ude hos hr. og fru Kofoed, så kan ingen være sure over dét.

Vi har at gøre med et helt konkret og håndgribeligt eksempel på, hvad der kan komme ud af en grøn tankegang, som ud over at gøre noget godt for miljøet altså også kan vise sig at være en gevinst for vores lokale erhvervsliv.

Sten Andersen ser visionen og mulighederne – for ham er der blandt andet en chance for at inspirere unge mennesker til at gå ind i lige netop hans fag.

Det er ingen hemmelighed, at mange brancher skriger efter arbejdskraft, og hvis man kan lykkes med at vise en vej for nogle af dem, der måske ikke går rundt med den helt åbenlyse drøm om en karrierevej, så kan man have knækket en nød. Går man på FGU, har man muligvis ikke helt styr på, hvad fremtiden skal byde på, og så kan det være en stor hjælp med et initiativ som det her.

Projektet tager ansvar for vores klima. Det er et opgør med vores køb og smid væk-kultur. Og det har en inkluderende tilgang til en gruppe søgende unge. Det er med andre ord en inspirerende historie om kræfter, der forenes og skaber tydelig forandring.