Kaas: Husk omtanken

Kaas: Husk omtanken
LEDER | 8. NOV 2023 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER
8. NOV 2023 • 05:30

Der er alt for meget hadtale iblandt os. Lad os i stedet bevæge os mod et samfund, hvor der er plads og muligheder til alle.

Campus Bornholm sætter i denne uge fokus på hadtale – et begreb, som særligt siden vi alle gjorde vores indtog på de sociale medier har vundet indpas, og som i dag udgør et stort demokratisk problem.

Det ved de unge godt, og derfor er det opløftende, at de gerne vil være med til at tage fat ved nældens rod for at få gjort noget ved det.

I dagens avis erkender nogle af dem, der går på campus, at sproget blandt de unge er hårdt. Tonen kan være grov, og især på nettet, hvor man altså ikke behøver at stå ansigt til ansigt med hinanden, kan hadtalen få frit løb.

Initiativet på Campus Bornholm er godt, for det er med til at få de unge til at reflektere over, at deres adfærd kan have store konsekvenser for andre mennesker. Nutidens unge er jo vokset op med – måske endda på – de sociale medier, og derinde gælder tilsyneladende nogle helt andre spilleregler end ude i den virkelige verden. Det er vigtigt, at der bliver sat fokus på netop dét, så man forhåbentlig næste gang tænker sig om en ekstra gang, inden man skriver noget "nederen" derinde. Det er i bund og grund dét, det handler om; omtanke.

De sociale medier er den store synder. Det vil sige, menneskets måde at bruge de sociale medier på er blevet den store synder. Vi bliver hele tiden eksponeret for hadtale af den ene eller anden slags, for der er altid nogen, der hader nogen, og det skal åbenbart udbasuneres i en grad, så det ikke efterlader nogen tvivl.

Men hadtale er skadelig og nedbrydende for dem, der udsættes for det. Den skaber konflikter og splittelse. Den bremser tolerance, rummelighed og mangfoldighed. Den kan krænke grundlæggende menneskerettigheder og føre til vold eller diskrimination mod dem, der bliver omtalt negativt. Ved at bekæmpe den kan vi i stedet bevæge os mod et inkluderende samfund, hvor alle har lige muligheder og rettigheder, uanset baggrund.

Dét vil vi gerne have, og derfor skal Campus Bornholm og den bornholmske ungdom have en stor tak for at tage det vigtige emne op. Lad os alle tænke lidt ekstra over det fra og med denne uge.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 11-12-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag eftermiddag - tirsdag morgen: Prisniveauet efter weekenden ser svagt stigende ud - helt som det plejer. Det ser ihvertfald ud til, at nattens lave priser ikke varer ved. Derfor... brug strømmen mellem 00-06, hvis du kan. Opdateret 13.15. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning