Kaas: Et fint menneske og en stor kunstner

Kaas: Et fint menneske og en stor kunstner
LEDER | 2. MAJ 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER
2. MAJ 2024 • 05:30

Inge Lise Westman forstod at behandle Bornholms kunstneriske arv med finesse. Selv efterlader hun en meget fin arv.

Billedkunstneren Inge Lise Westman er død. En stor og væsentlig repræsentant for Bornholm og ikke mindst for øens kunstneriske renommé er her ikke mere, og hun efterlader et hul. Heldigvis lever hendes enestående kunst videre.

Inge Lise Westman havde en fin fornemmelse for naturen og for at skildre og formidle den i både maleri og skulptur, og i lighed med et stort antal kunstnere både før og efter hende valgte hun Bornholm til og fandt glæden, inspirationen og kærligheden hér.

Siden kunstnerne begyndte at male i det fri, har det været attraktivt for mange af dem at komme til Bornholm. Lyset og landskabet har lokket flere af kunsthistoriens helt tunge navne over Østersøen, for her kunne man finde naturens skønhed og stærke fællesskaber i rigelige mængder.

På den måde har Bornholm været en slags laboratorium for kunstnere, som har udforsket begreberne og søgt inspiration til deres værker.

I Inge Lise Westmans kunst har vi set en moderne udgave af netop dét. Vi er blevet inviteret med på nogle overraskende veje at gå. Vi er blevet inspireret af at se på hendes nogle gange enorme malerier, der i detaljerigdom og kunstnerisk kvalitet har været uden sidestykke. Og vi har set, hvordan hun er gået fra ung, fremadstormende naturskildrer til at være en banebrydende skikkelse på både lokalt og nationalt plan.

Hun har sat et imponerende aftryk. Og det fine er jo, at når man formår at sætte sådan et gennem et langt arbejdsliv, så lever man på en måde videre, efter at man er gået bort.

Sådan bliver det med Inge Lise Westman. Hun er med os og er blevet en del af den bornholmske sjæl – i det her tilfælde som både et fint menneske og en stor kunstner.