Kaas: En glidebane med mælk

Kaas: En glidebane med mælk
LEDER | 18. OKT 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER
18. OKT 2024 • 05:30

Det går den forkerte vej for mælken på Bornholm, og fremtiden kan måske handle udelukkende om at producere verdensklasseost i Klemensker.


På andelsmejeriet i Klemensker er de gode til at lave ost. Verdensberømte faktisk. Og noget kunne tyde på, at vi er på vej mod en virkelighed, hvor produktlinjen på mejeriet udelukkende kommer til at bestå af ost.

For mens der er blevet skruet op og op for osteproduktionen og -eksporten i Klemensker, er det gået den modsatte vej med mælken. Surmælksprodukterne røg, den økologiske mælk røg, og senest har man på grund af stigende omkostninger været nødt til at hæve grænsen for, hvor meget mælk en købmand skal købe per gang for ikke at sætte penge til.

Det var TV 2/Bornholm, der havde den historie torsdag, og det er altså endnu et kapitel i historien om den bornholmske mælks nedtur. Desværre.

Det her kan være et hårdt slag for Bornholm. Hvis vi stopper med at lave vores egen mælk, kommer det måske til at koste arbejdspladser, formentlig direkte på mejeriet og indirekte i landbruget og transporten. Det kan føre til mindre diversitet i landbruget, hvor vi har en stærk tradition for at producere mælk. Og det vil medføre, at der forsvinder en bornholmsk vare i sortimentet over lokale produkter. Noget, som vi ellers elsker at fortælle om.


Til gengæld vil det måske frigøre kræfter på mejeriet til at specialisere sig endnu mere i osteproduktion, og hvor vi altså i forvejen er berømte mange steder i verden for den bornholmske ost, så ville det da være skønt, hvis der kunne komme endnu mere af den slags. Måske endda oste, som vi andre også må smage? Og hertil skal jo også bruges mælk, må man huske.

Desuden putter flere og flere jo også havremælk i deres kaffe, så i forlængelse af gårsdagens leder om de bornholmske rejer og de nye madvaner kunne der måske også ligge et nyt bornholmsk væksteventyr og vente.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT