Kaas: Billigt sluppet

Kaas: Billigt sluppet
LEDER | 1. MAR 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER
1. MAR 2024 • 05:30

En virksomhed kan nøjes med at betale en bøde på 10.000 kroner efter at have lejet et hus i Gudhjem ud ulovligt. Det efterlader formentlig et plus på bundlinjen.

En virksomhed, der har base i Birkerød men blandt andet har et hus i Gudhjem, som er blevet brugt til at leje ud som enkeltværelser, var i denne uge for retten i Rønne.

Vi har på Bornholm et stort fokus på tilfælde med brud på bopælspligten, og derfor er det godt, når ulovligheder bliver opdaget, og det var altså tilfældet med den her virksomhed, som måtte stå skoleret over for dommeren.

Der var fra anklagemyndigheden lagt op til, at det skulle koste virksomheden 30.000 kroner at bryde Gudhjems bopælspligt, men man slap med at hoste op med 10.000 kroner. Man må formode, at der på bunden af dét regnestykke står et pænt plus, efter at man har lejet værelserne i Gudhjem ud. Mon ikke der er et rådighedsbeløb, som nemt sluger den bøde?

Bopælspligten er med til at bevare balancen i vores samfund. Den giver vores byer karakter, og den sikrer liv hele året rundt. Da vi fjernede den på store dele af øen for godt 10 år siden, valgte vi jo til gengæld aktivt at bibeholde den i de store byer, fordi vi har brug for den. Vi er ikke sådan et halvårligt samfund, som slumrer i store perioder. Vi er derimod en stor ø, hvor mange mennesker forventer liv og glade dage året rundt.

Når huse står tomme eller udlejes uden hensyn til reglerne, underminerer det ikke kun det sociale og kulturelle liv. Det får også negative konsekvenser for vores fælles kasse.

Og hvis det så ovenikøbet kan vise sig, at det kan være en god forretning at bryde reglerne og æde den lille bøde, der måtte komme, så er det med til at skævvride det hele.

Lad os nu respektere reglerne – også jer, der driver virksomhed herover uden åbenbart at være en helhjertet del af vores samfund. Næste gang bør fælden klappe hårdere.