Hvem bestemmer over områdefornyelsen? Svaret rummer flere nuancer

Hvem bestemmer over områdefornyelsen? Svaret rummer flere nuancer
Der er blevet placeret 40 douglasbjælker rundt omkring på havneområdet. Foto: Berit Hvassum
SYNSPUNKT | DEBAT | NEXØ | Torsdag 8. juli 2021 • 05:46
Af:
Søren Møller Christensen
leder Udvikling & Plan
SYNSPUNKT | DEBAT | NEXØ | Torsdag 8. juli 2021 • 05:46

Svend-Erik Jensen spørger i Tidende, hvem der bestemmer i Nexø. I det konkrete tilfælde rummer svaret flere nuancer. Helt overordnet er det selvfølgelig de folkevalgte politikere, som bestemmer over den byudvikling, der skal ske i Nexø. De bestemmer over de midler, som er afsat i områdefornyelsen, de har kompetencen til at igangsætte og vedtage lokalplaner, der giver private ret til at bygge, og de vedtager også det byfornyelsesprogram, som sætter retningen for områdefornyelsesprojektet.

Byfornyelsesprogrammet er dog blevet til i tæt samspil med Nexøs borgere, foreninger og erhvervsliv, og det er blevet skrevet på baggrund af en omfattende borgerinddragelse, hvor hundredevis af ideer blev debatteret. Dette skete dels på et borgermøde, dels i et idékontor ved Skippertorv. Herefter blev der nedsat en række arbejdsgrupper, som arbejdede videre med de ideer, der var blevet indsamlet. Endelig er der i forbindelse med udarbejdelsen af det endelige byfornyelsesprogram blevet foretaget en prioritering af de indsatser, der vurderes at have størst betydning for Nexøs udvikling. Denne prioritering er foretaget af en styregruppe, som har fire repræsentanter fra byen. Disse er udpeget af Nexø Borgerforening, Østtinget samt Østbornholm. Herudover sidder der i styregruppen 1 repræsentant fra Nexø Havn A/S samt 2 repræsentanter fra Bornholms Regionskommune.

Så svaret er som nævnt i indledningen, at det er politikerne, der bestemmer, men i tilfældet med Nexø skulle det meget gerne være på baggrund af en omfattende inddragelse af og dialog med borgere, foreninger og erhvervsliv.

Jeg skal dog medgive, at det det seneste halvandet år, hvor jeg har været en del af arbejdet, har været svært at formidle, hvad der sker i arbejdet med områdefornyelsen. Vi har dog forsøgt med at åbne et byværksted, hvor alle var velkomne til at kigge forbi for at få en snak, vi har givet interview til avis, tv og radio, og vi har også forsøgt os med de sociale medier. Det ændrer dog ikke ved, at det i en tid med corona, som til sidst også lukkede Byværkstedet, har været svært at nå bredt ud til borgerne i Nexø.

Det forsøger vi at råde bod på nu. Vi har holdt det første borgermøde. To mere er ved at blive planlagt, og der vil i forlængelse heraf blive oprettet nye arbejdsgrupper, som alle er velkomne til at deltage i. Den første vil fokusere på Torvet samt forbindelse ned til Skippertorvet. Der skal også arbejdes med de andre pladser på havnen, som ligger tæt på byen, og der skal senere tages fat på arbejdet med strandparken. I forbindelse med de kommende borgermøder vil der være mulighed for at tilmelde sig arbejdsgrupperne.

Svend-Erik Jensen beskriver endvidere, hvordan Nordfilet-grunden er blevet fyldt op med affald igennem tiden. I forlængelse heraf kan jeg fortælle, at regionskommunens miljøafdeling har fokus på grunden, og at ejeren af grunden skal gennemføre en forureningsundersøgelse, før der kan bygges på grunden. Resultatet af undersøgelsen vil danne baggrund for en dialog om, hvordan, hvor og hvordan, der kan bygges på grunden. Det er ikke vurderingen, at forureningen på Nordfilet-grunden skulle påvirke en kommende strandpark, men det indgår selvfølgelig i de undersøgelser, som foretages forud for, at vi igangsætter anlægsarbejdet.

Svend-Erik Jensen udtrykker også undren overfor forsøget med at lukke et stykke af Toldbodgade. Som det blev forklaret på borgermødet er den midlertidige lukning en del af arbejdet med at binde torvet og havnen sammen, og lukningen er først foreslået efter dialog med de butikker, som bliver direkte påvirket og på baggrund af enighed i styregruppen. Målet er at se, om en fredeliggørelse af vejstykket kan være startskud til, at vi kan få skabt en forbindelse, der forbinder havnen med al dens nye aktivitet med torvet og det handelsliv, som ligger deromkring. Det er styregruppens vurdering, at denne kobling er vigtigt for bymidtens og torvets fremtid. Som nævnt skal der nedsættes en arbejdsgruppe, der skal arbejde med dette emne. De skal også se på resten af forbindelsen ned mod Sdr. Landevej, og de skal komme med forslag til, hvordan den vej bedst krydses. Alle som er interesseret er velkomne i den kommende arbejdsgruppe, hvor de kan deltage i diskussionen om, hvorvidt lukningen skal være del af en permanent løsning for, hvordan vi forbinder bymidte og havn.

Endelig fortæller Svend-Erik Jensen, at han ikke forstår, hvorfor en strandpark er det rette at anlægge i Nexø, når der er en sandstrand ved Balka 3,5 km syd for Nexø. Jeg er sikker på, at der er mange holdninger til strandparken. Det er et stort projekt, som vil få stor indflydelse på Nexøs fremtid, hvorfor det helt sikkert også vil afføde mange tanker hos flere af Nexøs borgere, hvorfor flere muligvis stiller sig selv de samme spørgsmål, som Svend-Erik Jensen gør. Det skal dog nævnes, at det ikke er nogen ny beslutning, at der er fokus på strandparken. Strandparken har været en politisk vedtagen del af Nexøs områdefornyelse, siden det blev igangsat med vedtagelsen af byfornyelsesprogrammet i 2018, og I styregruppen er det vurderingen, at netop det projekt vil være dagsordenssættende for udviklingen i Nexø. Først og fremmest vil det bidrage til at igangsætte den udvikling af den nordlige del af Nexø Havn, som mange har gået og ventet på i årevis. Dernæst vil stranden kunne noget særligt, idet det vil være en bynær strand, som vil tilføje helt nye kvaliteter til det at bo i eller besøge Nexø. Derfor er det også styregruppens anbefaling, at strandparken er det projekt, som skal prioriteres højest.

FÅ ABONNEMENT