Hetz mod menighedsråd

Hetz mod menighedsråd
Nexø Kirke. Arkivfoto: Berit Hvassum
KOMMENTAR | ABONNENT | 14. FEB 2024 • 12:37
Af:
Jesper Howardsen
Bispebjerg Torv
København NV
KOMMENTAR | ABONNENT
14. FEB 2024 • 12:37

Abonnenter står af i Tidendes Ekstra Bladet-agtige niveau i dækningen af menighedsrådet i Nexø, mener Jesper Howardsen.

Over flere dage er Nexø menighedsråd i Tidende blevet hængt ud som bagstræberiske farisæer, der har afskediget en åbenbart vellidt og dygtig organist på grund af hans personlige forhold og kunstneriske virke. Skønt organisten i første omgang henholder sig til tavshedspligt i forhold til personalesagen, kommer det ikke til at skorte på anklager mod menighedsrådet for dømmende og hyklerisk adfærd. Tidende belyser de efter sigende virkelige årsager til afskedigelsen med input fra blandt andre medarbejderens hustru, og ”folkets” forargelse bakkes op ved at gengive vrede udtalelser fra Facebook og udvalgte støtter.

En professor fra Odense er så velinformeret, at han kan udtale, at menighedsrådet i Nexø er ude af trit med baglandet i Nexø sogn. Og meningen står klar: Menighedsrådet i Nexø er ikke af ”folket”, men en lille moraliserende gruppe, der sidder på magten, som de på ingen måde har kompetence til at håndtere på en god måde.

Menighedsrådet understreger senere, at afskedigelsen ikke er begrundet i teologiske overvejelser. Men om man nu også kan tro på det, er selvfølgelig den fornemmelse der tilstræbt efterlades. At afskedigelsen efter alt at dømme faktisk skyldes, at organisten har været sygemeldt fra arbejdet gennem seks måneder begrundet i ”dårligt psykisk arbejdsmiljø”, fordi menighedsrådet har vovet at kommenteret på hans repertoire i kirkeligt sammenhæng, og at afskedigelsen følger helt almindelige regler på arbejdsmarkedet, står knap så klart i billedet efterfølgende.

Jeg kender ingen af de involverede parter personligt, eller for den sags skyld forholdene i Nexø Kirke, og er heller ikke synderligt interesseret. Men, jeg er optaget af niveauet for journalistikken i den avis jeg abonnerer på. Tidendes dækning af historien har været åbenlys tendentiøs, og man fornemmer en uklædelig partisk støtte til kræfter, der måske vil udfordre Nexø menighedsråd i menighedsrådsvalget senere på året.

Konkurrence og alsidighed er godt til hvilket som helst valg. Monopol på skrevne nyheder i lokalområdet er ikke ideelt og udfordrer formidlingen. Især hvis man vil samle, og være ”øens” avis. Hvis det Ekstra Bladet-agtige niveau i denne dækning er et udtryk for et bevidst forsøg på at udvide læserskaren, bør Tidende gøre sig klart, at der i den proces også vil være læsere der står af – deriblandt undertegnede.

Svar fra Tidende

Kære Jesper, tak for dit læserbrev og dit bidrag til vores vigtige debat. Du er bekymret for, om vores dækning har været tendentiøs. Som privat publicistisk medie har vi som mål at dække relevante forhold og sager, der interesserer vores abonnenter. Vi har fået henvendelser fra flere læsere, der er ærgerlige over fyringen af organist Jesper Mejlvang, og de undrer sig over sagen. Derfor har vi sat fokus på den.

Vi tilstræber altid at dække sager og især konflikter på den mest objektive måde. Men der er ofte mange syn på en sag, og vi kan desværre ikke være fuldstændig objektive, selvom vil tilstræber det. Men vi kan loyalt fremlægge alle relevante parter i en sags forståelse af den, og vi kan fremlægge de fakta, vi kender til. Det har vi gjort i sagen med den fyrede organist i Nexø Kirke. Vi har interviewet organisten selv, der på grund af sin aftrædelsesaftale ikke kan sige meget, organistens kone og tidligere korsanger i Nexø Kirke Pernille Werner, menighedsrådsformand Lasse Munk og professor Kurt Klaudi Klausen. Vi har loyalt forsøgt at fremlægge partneres forståelse af sagen og lægge de fakta, vi kender til, frem for læserne. Sagen er blevet perspektiveret med professor Kurt Klaudi Klausen om de generelle trivselsudfordringer, som Folkekirken ifølge Kirkeministeriet døjer med - blandt andet som konsekvens af den ledelsesstruktur, de har.

Jeg kan se, at du i din forståelse af sagsfremstillingen mener, at vi er enige med korsanger Pernille Werner. Både Pernille og Jesper efterlyser en mere åben debat, hvis et menighedsråd ønsker at fyre en organist, som det er sket. Når vi dækker sagen, bidrager Tidende naturligvis til en mere åben debat, og det er vi stolte af. Men vi tager ikke stilling til, om Pernille Werner har ret i sin sagsfremstilling, som du beskylder os for.

Det har ikke været muligt for os at kunne fastslå sandhedsværdien af parternes udsagn. Men vi ved, at Jesper Mejlvang er blevet fyret, og at mange læsere undrer sig over, hvorfor. Vi kender også parternes forklaring i sagen og en eksperts forståelse af de generelle udfordringer, som Folkekirken har med personale og ledelse. Det er en god og saglig dækning, som en god avis, der skaber fælles viden og sammenhold og har respekt for sine læsere skal kunne levere. Det mener jeg, vi har gjort.

Kristoffer Gravgaard, Chefredaktør, Tidende

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT