Her er løsningen på energikrisen

Her er løsningen på energikrisen
LEDER | ABONNENT | 23. SEP 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
23. SEP 2022 • 05:30

Der er indtil videre kun én virkelig løsning på energikrisen. Vi skal bruge mindre energi.

Alle ruster sig til en ubehagelig vinter. Benzinen og fjernvarmen er steget en smule. Diesel mere, og el, træpiller og elektricitet har taget skyhøje prisstigninger. Dem, der har skiftet oliefyret ud med en varmepumpe for at hjælpe klima og økonomi i den rigtige retning, kan nu se frem til ekstraregninger på over 15.000 kroner for hele året, og vi ved endnu ikke, om vi har set toppen af isbjerget. Alle gruer for fremtiden og dobbelttjekker, at lampernes pærer nu også er sparerpærer for at se lys i en kold tid.

Årsagen til de vilde prisstigninger skyldes først og fremmest krigen i Ukraine. Europa har stolet på, at Rusland var en energi-allieret og bygget samfundet op omkring gasforsyningen. Nu vil vi for vores sikkerheds skyld ikke længere bruge russisk gas og betale for krigen mod Ukraine, og så mangler der pludselig meget store mænger af energi på markedet. Det får priserne til at gå i vejret og efterlader alle energiforbrugere med store ekstra regninger.

Regeringen har tilbudt de såkaldte kvikvarmelån, hvor forbrugere kan få en afdragsordning på deres el-regning, så privatøkonomien ikke går i sort på den korte bane. Samtidig skovler staten højere energiafgifter og ditto moms ind, så oppositionen kalder på rigtig kompensation.

Men sænkes prisen på energi, så bruger vi fortsat det samme, og så er der ikke energi nok til alle. Derfor er eneste løsning, at alle skruer ned for energiforbruget. Kører lidt langsommere i bilen, sænker temperaturen 5 grader om natten i huset, dropper frådseri med belysning og lange varme bade og opgiver tørretumbling af vasketøjet. En meget stor del af vores el-forsyning er heldigvis vindafhængig, og det betyder, at der er masser af el, når vinden blæser. Derfor er den billig på visse tidspunkter af døgnet, fordi der reelt er energi i overskud. Den skal vi blive langt bedre til at benytte. Slukker vi for varmepumperne, når strømmen er dyr, og lader bilen op, når strømmen er billig, så kan man holde forbruget oppe. Men det er eneste mulighed for at løse energikrisen, så længe vi ikke har mere stabile og klimavenlige energiforsyningsløsninger.

På Tidende har vi fulgt statens anbefalinger og sænket temperaturen indenfor til 19 grader. Dermed sænker vi vores energiforbrug en del, ligesom vi slukker kunstbelysningen af vores Jens Jørgen Thorsen-værk, mens krisen står på. Løfter vi sammen og skruer ned for energiforbruget, har vi en god løsning på energi-krisen på den korte bane.HVOR DRØMMER VI OS HEN - ENERGIØEN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm som energiø. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere har bidraget med deres bud i dette tema. Send dine tanker til debat@tidende.dk.
Temaet afsluttes med en debatsalon i Elværket i Rønne tirsdag den 23. maj klokken 16.30.