Gravgaard: Lokalt nærvær – den nødvendige løsning

Gravgaard: Lokalt nærvær – den nødvendige løsning
LEDER | 18. MAJ 2024 • 05:30
LEDER
18. MAJ 2024 • 05:30

Dancenter viser, at fjernstyring ikke virker. Sommerhusejerne har brug for lokal dialog og tilstedeværelse.

Sommerhusudlejning har i årtier været en vigtig del af Bornholms turistindustri, men den seneste ballade omkring Dancenter viser tydeligt, hvor galt det kan gå, når nærværet og dialogen forsvinder. Det er en historie om, hvordan centralisering og automatisering kan slå fejl, når man ikke respekterer de lokale behov og forhold.

Historien om sommerhusejer Alex Falkenberg og flere andre, der har oplevet markante problemer med Dancenter, er desværre ikke enestående. Et nyt bookingsystem og flytningen af kundeservice til et callcenter i Aarhus har gjort kontakten med Dancenter næsten umulig, og det har haft alvorlige konsekvenser. Sommerhusejere har oplevet, at deres huse bliver udlejet til stærkt nedsatte priser uden deres accept, og gæster har stået med uløste problemer under deres ophold.

Disse problemer viser, at man ikke kan undvære lokalt nærvær og direkte dialog. At træffe beslutninger fra en direktionsgang i Indien, som OYO - ejer af Dancenter - har gjort, er en opskrift på fiasko. Lokale problemer kræver lokale løsninger, og det kan ikke løses effektivt fra et fjernstyret callcenter.

Det er naivt at tro, at man kan halvere betalingen til sommerhusejerne uden forudgående dialog og forventningsafstemning. Denne mangel på respekt og kommunikation har forståeligt nok fået mange sommerhusejere til at opsige deres kontrakter med Dancenter og søge andre udlejningsbureauer. Man kan være i tvivl om, om Dancenter overhovedet har et sommerhus at udleje til næste sæson.

Det er et klart signal om, at succes i denne branche kræver mere end blot effektivitet og automatisering. Det kræver forståelse for de mennesker, man arbejder med – både sommerhusejere og gæster. Man skal være tilgængelig, når problemerne opstår, og kunne tilbyde løsninger hurtigt og effektivt. Det kræver tilstedeværelse og engagement, noget som et fjernt callcenter aldrig vil kunne tilbyde.

Dancenter har erkendt problemerne og lover at tage skridt til forbedringer. Det er skridt i den rigtige retning, men det bliver afgørende, at disse tiltag også reelt fører til bedre service og kommunikation med sommerhusejerne.

Vi må håbe, at Dancenter lærer af denne situation. Lokalt nærvær og dialog er uundværlige komponenter i at opretholde tilliden og samarbejdet med sommerhusejere og gæster. Det er en lærdom, som hele branchen kan tage med sig – Bornholm og andre turistområder har brug for udlejningsbureauer, der forstår og respekterer de lokale forhold og behov.

Sommerhusejerne og gæsterne fortjener en service, der er til at stole på. En service, hvor man ikke føler sig som en lille brik i et stort maskineri, men som en vigtig del af et fællesskab, der bygger på tillid og gensidig respekt. Dancenter har muligheden for at genvinde denne tillid, men det kræver i den grad handling og en reel vilje til at forbedre sig. Lokalt nærvær er nøglen til succes, og det må aldrig undervurderes.