Gravgaard: Børsen er Danmarks store tab

LEDER | 16. APR 2024 • 15:36
LEDER
16. APR 2024 • 15:36

Børsen er brændt som en national nedsmeltning. Det er et tab for hele Danmark og en anledning til at huske at værdsætte vores kulturskatte.

Vores lokale venstremand på tinge, Peter Juel-Jensen, sendte nyheden sammen med et brændende billede ud på Facebook tirsdag klokken 08:06.

"Børsen brænder!!!! Skrækkeligt! Alle skulle være evakueret - men en historisk bygning", skrev han på det sociale medie.

Klokken 8.31 braste spiret med de fire dragehaler, der har stået siden 1625, ned, og en del af vores historiske arkitektur og kulturelle identitet tog en tilsvarende hjerteskærende tur i stenbroen.

Børsen i København, som vi kendte den indtil tirsdag morgen, stod helt klar i 1640 - 18 år før Bornholm valgte sin danske identitet og skænkede sig selv i gave til Frederik III.

Bygningen Børsen blev opført under Danmarks mest berømte konge, Christian IV, der netop gennem sine store og mange bygningsværker er gået over i historien som kongehusets superkonge, selvom han også efterlod sig en tom statskasse og et mindre rige, end han overtog. Christian IV forsøgte sågar lige inden sin død at sælge Børsen.

Tirsdag morgen rummede bygningen Børsen Dansk Erhverv, der også er Tidendes arbejdsgiverorganisation. Den hjælper os med at navigere i regelsæt, håndtere myndighedernes krav og behandle vores medarbejdere lovligt og fair.

Bygningen Børsen stod netop foran 400 års fødselsdag og skulle være kampklar til den store dag. Men ak.

Fem år og en dag, efter Europa mistede en af sine fineste bygninger, Notre Dame i Paris, til flammernes glubske hærgen, gik også Børsen med det ikoniske dragehalespir op i flammer.

Denne store tragedie er en god anledning til at huske at værdsætte alle de fantastiske og historiske kulturskatte, vores pragtfulde kongerige rummer.

Det er ikke naturgivent, at Hammershus, rundkirkerne, kunstmuseets skatte og det enestående Christiansø – opført 49 år efter Børsen - bliver ved med at være der. Men vi har dem i dag, og vi har mulighed for at nyde dem og passe på dem.

På Slotsholmen må den rygende ruin forhåbentlig danne rammen om en national og konstruktiv samling for at genopføre og hylde vores historiske Børsen med hjælp fra gode fonde, dygtige virksomheder og vores stærke stat.