Fortidens slagteri er fremtiden
Projektet med science fiction-mad forarbejdet i det gamle slagteri i Hasle er et stærkt bornholmsk initiativ, hvor 1+1 er mere end to.
Det tegner lovende i det gamle kyllingeslagteri i Hasle. Foreningen Foods Bornholm er i fuld gang med at sætte lokalerne i stand, så de kan forædle foreningens prøveproduktion af fremtidens madvarer – science fiction-mad.
Foods Bornholm er en sammenslutning af 14 producenter på Bornholm, der sammen arbejder på at udvikle fremtidens fødevarer i form af forskellige typer højproteinafgrøder som bælgfrugter, kikærter og linser.
Foreningens landmænd har afsat prøvearealer til at testdyrke 50 ton afgrøder på, og nu er der indkøbt maskiner til at rense og sortere afgrøderne i det gamle kyllingeslagteri i Hasle.
Der kommer helt sikkert et voksende marked for proteinholdige fødevarer, som ikke er kød og dermed mere bæredygtigt. Det er godt set af de 14 producenter, at der ligger et potentiale her for at kunne skabe mere værdi ud af de bornholmske marker end den nuværende produktion.
Udfordringen er naturligvis at finde den perfekte opskrift på dyrkning og forarbejdning, som forbrugerne i sidste ende vil foretrække at betale godt for. Den opgave er stor, fordi der er så mange variabler, man kan skrue på, og det er et nyt produktionsområde for det bornholmske landbrug. Derfor er det forbilledligt, at producenterne, der langt hen ad vejen kunne se hinanden som konkurrenter, i stedet samler kræfterne, så der reelt er muligheder for at tage den risiko, som ligger i ny produktion af denne type.
Foreningen har foreløbig investeret 1,5 million kroner i maskiner og lokaler og forventer at bruge mere i den kommende tid.
Vi ser med stolthed tilbage på andelsbevægelsen, sparekasserne og smårederiernes fælles forsikringsselskaber, der skabte grobund for vores stærke velfærdsstat. Det er den samme samfundsopbyggende heltedåd vi er vidner til i Hasles gamle fjerkræslagteri i disse tider. Sammen kan Bornholm langt mere. Vi skal være ambitiøse, når det gælder vores erhvervslivs udvikling og løfte i flok.
Godt gået, Foods Bornholm.
NYT JOB
MEST LÆSTE
Totalrenovering på plads
Lad læretid tælle som fuldtidsarbejde

Te betronijns
Når man får noget ‘te betronijn(s)’, så får man det på kredit. I Bornholmsk Ordbog illustreres udtrykket blandt andet med følgende citat: ‘Hajn ræstar ju ejnhillu alt, så vi torr væl foie lâ’jn få mera te betronijngs’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration