Forsvar og sikkerhed er også vores ansvar

Forsvar og sikkerhed er også vores ansvar
En F-16-flyver i Bornholms Lufthavn. Arkivfoto: Berit Hvassum
KOMMENTAR | ABONNENT | 20. MAR 2024 • 20:00
Af:
Andreas Grosbøll
kandidat til Europaparlamentsvalget for SF
KOMMENTAR | ABONNENT
20. MAR 2024 • 20:00

Europa må udvise solidaritet og sammenhold og være i stand til at forsvare sig selv - og vi skal starte med os selv i Danmark.

Det sker, at jeg som SF'er møder folk, der gerne vil udtrykke en bekymring for, om SF er blevet lige lovligt venlige med hensyn til at bevillige penge til forsvaret. Bruger vi nu penge på krudt og kugler, der skulle have været brugt til velfærden?

Jeg forstår til fulde bekymringen, og jeg skal da være den første til at sige, at jeg langt hellere brugte penge på velfærden, end på noget som i bund og grund er både kedeligt og destruktivt. Men landets sikkerhed er vores eget ansvar, og verdens sikkerhed er også vores ansvar som et rigt og oplyst samfund. Så vi kan ikke være blinde for, at vi skal have en ordentlig og stærk forsvars- og sikkerhedspolitik.

Og bagtæppet er kritisk: Et stadig mere aggressivt Rusland, der med sit fortsatte brutale overgreb på Ukraine er ved at underlægge sig det spirende demokrati i deres naboland, USA's interessesfære har over længere tid – også før Trump – flyttet sig mod Asien, og konflikterne i Mellemøsten blusser op med voldsom hast. Jovist, risikoen for et militært angreb på et Nato-land er fortsat lille, men stor nok til, at vi ikke kan tåle at ignorere den.

Så på den baggrund er SF med i det brede flertal i Folketinget, der vil styrke det danske forsvar og som er blevet enige om at fremrykke investeringerne i militært materiel og personel, og vi er også åbne overfor forslaget om midlertidigt at afsætte flere penge til Forsvaret.

Det er klart, at pengene ikke kan bruges flere gange, men for os i SF havde det derfor også været så meget desto klogere, hvis regeringen havde undladt at udstikke skattelettelser til de rigeste – for dernæst at begynde at tale om en krigsskat til os alle. Men derfor er det også helt afgørende for SF, at pengene, som vi nu afsætter, bliver brugt fornuftigt! Vi er også af den klare vurdering, at det ikke behøver at koste på velfærden og klimaløsningerne, at vi investerer i Forsvaret.

SF ønsker, at en del af investeringer afsættes til cybersikkerhed, beskyttelse af kritisk infrastruktur og maritime kapaciteter blandt andet til overvågning i Arktis. Det er helt centrale elementer i en stærk sikkerhedspolitik og et forsvar, der kan håndhæve vores suverænitet i Østersøen og resten af rigsfællesskabet – også nordpå.

Når det kommer til investeringer i militært materiel, så mener SF, at vi i skal skabe forsyningssikkerhed i den europæiske forsvarsindustri. Vi skal ikke være afhængige af andre end vores nærmeste allierede, når det gælder vores forsvar.

SF ønsker også, at der gøres noget ved ligestillingen og arbejdsmiljøet i forsvaret, samtidig med at der skal fokuseres på uddannelser, hvor fagbevægelsen på Forsvarets område efterlyser en ny civiluddannelsesordning, så det bliver lettere at fastholde medarbejderne og styrke deres kompetencer, som også er relevante for det brede arbejdsmarked.

Vi lever altså i en tid, hvor demokratier kan blive truet af autokratier og diktatorer. Europa må derfor udvise solidaritet og sammenhold og være i stand til at forsvare sig selv - og vi skal starte med os selv i Danmark. Så det korte svar på det indledende spørgsmål, om SF vil bruge så mange penge på vores forsvar og sikkerhed, er: Desværre, men selvfølgelig.



FÅ ABONNEMENT