Folk skal have en ordentlig erstatning

SYNSPUNKT | ABONNENT | 25. MAR 2023 • 07:30
Af:
Claus Larsen-Jensen
gruppeformand (S)
SYNSPUNKT | ABONNENT
25. MAR 2023 • 07:30

Naboer til landanlægget skal kunne få erstatning eller afstå deres hus til en værdi svarende til, hvad det var værd, hvis der ikke blev placeret et landanlæg.

I forbindelse med Energinets melding om placering af landanlægget til Energiøen har naboer og andre forståeligt nok udtrykt bekymring for værdien af deres ejendom. Den bekymring forstår jeg og er enig i.

De er uforskyldt havnet i en situation, at staten (Folketinget) har besluttet, at Energinet skal etablere en energiø ved og på Bornholm, som betyder, at der skal etableres et stort landanlæg på Sydbornholm, fordi Danmark og Europa skal omstilles til grøn energi i stedet for fossile brændstoffer som olie og gas fra Rusland og andre oliestater. Den omstilling har en pris. Det kræver, at der etableres grønne anlæg, som skal placeres. Og det bliver så for Danmarks første energiø på Sydbornholm.

Den eksisterende lovgivning, tager slet ikke højde for, at man som nabo til et sådant anlæg kan få en erstatning, mens man kunne få det, hvis der blev etableret vindmøller og solceller. Det er ikke rimeligt. De mennesker, der bliver naboer til det nye landanlæg, skal ikke miste værdien på deres hus, fordi de tilfældigvis havner i denne situation. Derfor skal de selvfølgelig råbe op om det.

Få fuld adgang til Tidende.dk

Første måned 0 kr.
Herefter 99 kr./md.

Se andre abonnementer her