En torskedum historie
Oplevelsescentret Natur Bornholm har på løjerlig vis været ramt af Østersøens torskestop. Nu er centrets store akvarie blevet reddet af en lokal fisker.
En blind og skævrygget torsk, som længe har svømmet alene rundt i det store akvarium på oplevelsescentret Natur Bornholm i Aakirkeby, har nu endelig fået selskab efter en langstrakt sag, som på mange måder har virket – nå ja, torskedum.
Det er TV 2/Bornholm, der har berettet om forløbet i den seneste tid, og mandag blev der sat et punktum i sagen.
Hvis vi skal starte ved begyndelsen, så skal vi tilbage til midten af januar, hvor tv-stationen kunne kaste lys over historien om, at torskestoppet i Østersøen havde ramt Natur Bornholm.
Oplevelsescentrets eneste tilbageværende torsk i det store akvarium var én, som det "ville være synd at sige, at det er et smukt eksemplar", som en naturvejleder udtrykte det. Problemet var, at det ikke var muligt at få tilført nye individer til formidlingsakvariet, fordi Natur Bornholm ikke måtte få dispensation for det torskestop, som blandt andet tilsiger, at der kun må fanges én fisk per fisker per dag.
Fiskeriminister Jacob Jensen fra Venstre blev draget ind i sagen, da han af flere fiskeriordførere på Christiansborg blev spurgt om, hvorfor Natur Bornholm ikke kunne få nye torsk til akvariet.
Vi må have de lokale erhvervsfiskere i gang inden for de gældende regler, lød svaret fra fiskeriministeren, men så opstod der jo bare nye problemer. For der er stort set ingen erhvervsfiskere tilbage, og de må ikke fiske efter torsk. Og: Hvis de skulle lande en torsk, så ville den ikke være fanget på en måde, som Natur Bornholm ønskede sig, fordi de senere akvariefisk helst skulle "pumpes" op af vandet i et kar i stedet for at ryge i garn eller trawl.
På den ene side kan man jo desværre sige, at den syge torsk i Natur Bornholms akvarie faktisk var et ret godt billede på torskebestanden i Østersøen, men når det er sagt, så bør man selvfølgelig kunne bøje reglerne i sådan en sag og ikke sende et oplevelsescenter, som er sat i verden for at fortælle om naturforholdene på og omkring Bornholm, ud i et bureaukratihelvede som det, det havnede i.
Heldigvis kom løsningen i mandags; En lokal fisker, der må fange torsk til forskning, har afleveret 14 spillevende fisk til Natur Bornholm, som nu har en hel stime østersøtorsk i sit akvarie.
Lad os nu håbe, at bureaukratiet har lært noget til lignende problemstillinger i fremtiden.
Krydstogtskibe og forurening
NYT JOB
MEST LÆSTE
Psykisk sygdom – en usynlig kamp

En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration